Із введенням воєнного стану українці все частіше почали обговорювати питання власної безпеки. І наявність облаштованих сховищ у житлових кварталах стала однією з найобговорюваніших тем серед громадськості. Тож Знай.ua вирішили дослідити, чи готовий Київ на випадок неочікуваних надзвичайних подій, скільки в столиці укриттів, в якому вони стані та у яких районах найменша кількість сховищ.

По районах – від 43 до 427 сховищ

Інформацію про місця укриття населення в підземному просторі сьогодні можна знайти і в окремому розділі на Google Maps, і на сайті Департаменту міського благоустрою КМДА. Тут викладено перелік по кожному з районів столиці. Судячи з наданих даних, загалом у Києві існує 2308 об'єктів, де можна сховатися.

Як зазначено на сайті Департаменту міського благоустрою, із 10 районів столиці найбільша кількість сховищ зосереджена у Дарницькому районі – їх тут нараховується 427. На другому місці за кількістю – Шевченківський район із показником у 366 одиниць.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

В Деснянському районі – 380 укриттів, в Оболонському – 283, в Солом'янському – 235, у Голосіївському – 226. В Подільському ж районі зазначено 160 сховищ, а в Святошинському – 100.

Найменша кількість в Дніпровському районі – тут, згідно із зазначеним переліком, розміщено 43 "об’єкти безпеки". Печерський район із кількістю у 88 – на передостанньому місці.

Згідно із викладеними даними, розраховані сховища, в середньому, на 70 – 500 осіб, але подекуди у переліку можна побачити і укриття як для 40, так і понад 1000 людей.

В центрі міста "бігти по стрілочках в нікуди"?

Знай.ua вирішив особисто відвідати декілька сховищ в центрі міста. Проте, результат не те, що здивував, а приголомшив.

Відвідавши кілька адрес у Шевченківському районі, нам так і не вдалося знайти жодного із зазначених у переліку укриття.

Згідно із розміщеним на сайті КМДА списком, на Великій Васильківській, 18 повинен розташовуватися відповідний об’єкт, місткістю у 239 осіб, а на Великій Васильківській, 20 – на 72 людини.

Однак, на місці ми побачили лише один настінний напис "Укриття", але жодного входу чи підвалу ми не побачили ані з боку проїжджої частини, ані у дворі.

І то, судячи із подертої та тьмяної фарби, він вже давно не оновлювався.

Як виявилося, про наявність "приміщень безпеки" не знають навіть місцеві двірники.

"Тут має бути укриття…? Я не підкажу. Я не бачила тут навіть щось схожого на таке приміщення", – повідомив нам місцевий двірник.

На будинку № 16 по вул. Великій Васильківській, де також мало бути укриття, взагалі, немає жодних покажчиків.

Обуренню місцевих жителів, взагалі, не має меж.

"Це ж самісінький центр Києва! Тут обов’язково мають бути місця, де можна людям сховатися у разі чого. Зараз же така гостра ситуація на Півдні та Сході, Путін війська стягує – що завгодно може статися! Хіба це воєнний стан? Куди нам бігти у разі несподіваних дій Росії? Це ж буде суцільна давка і паніка – люди залишаться у безвіхідній ситуації, оскільки я не бачила поруч жодного реального сховища", – скаржиться Ірина Василенко, мешканка Шевченківського району.

На Пушкінській, 45/2, де має розташовуватися укриття на 100 осіб, стіни більш "мальовничі" – ми побачили кілька сигнальних червоних написів. Стрілочки, намальовані під ними, вказували на арку в будинку.

Проте, прийшовши туди, ми побачили лише прибудинкову парковку, що знаходиться за залізними воротами.

"Немає тут нічого такого. Тут і дворик манесенький – стає кілька автівок і все", – зазначив працівник місцевої фірми.

Тамтешні мешканці також не чули про наявність сховища.

"Ходжу тут щодня, але, окрім написів, нічого більшого не бачив. Жарти – жартами, але де людям ховатися, якщо почнуть стріляти або якусь шкідливу речовину випустять на столицю? Чи бігти по стрілочках в нікуди?", – каже 21-річний студент Євген, мешканець Шевченківського району.

Як потрапити, не знають навіть місцеві працівники

На будинку по вул. Шота Руставелі, 27 ми побачили ідентичне графіті. Більше того, нам навіть вдалося знайти вхідні двері із відповідною позначкою.

Однак, потрапити туди виявилося неможливо. На дверях стоїть кодовий замок. На стук ніхто нам не відкрив. Аби все ж побачити бажане укриття на власні очі, ми звернулися до працівників місцевої компанії, що знаходиться в одній будівлі із зазначеним на написах сховищем.

"Ключів від укриття нам ніхто не давав. Та й, взагалі, остаточно невідомо, чи є воно там насправді… Потрапити туди ми і самі не можемо", – зазначили працівники тамтешньої фірми.

"Згадайте, що мова йде про безпеку людей, а не котів"

Жителі інших районів теж скаржаться на неспівпадіння реальних фактів із зазначеною інформацією на сайті Департаменту міського благоустрою.

"В переліку адрес є проспект Правди, 70. Втім, ані я, ані мої сусіди в цьому будинку не бачили навіть обов’язкового напису "Укриття". Ходжу я тут щодня, але жодних розпізнавальних знаків не бачив", – каже В'ячеслав, мешканець Подільського району.

На офіційній сторінці Головного управління ДСНС України у м. Києві у Фейсбуці, де були розміщені посилання на списки адрес, одразу з'явилися зауваження від киян щодо деяких адрес.

"Є суттєві зауваження. Хотілося би, щоб вони були донесені до керівництва. Заявлені номери будинків зі сховищами – це просто житлові будинки з підвалами, але підвали зачинені на замки, і ніхто не контролював їх стан", – зазначає Дмитро Машковський, коментуючи ситуацію в мікрорайоні Теремки Голосіївського району.

Ми не знайшли жодного позитивного відгуку, абсолютна більшість коментарів – висловлення обурення від мешканців столиці.

"Велике прохання до Головного управління ДСНС взяти цю ситуацію на контроль і згадати , що мова йде про безпеку людей, а не котів, які живуть у підвалах", – скаржиться киянка Ольга Прилуцька.

Тож здається враження, що реальну наявність сховищ, не кажучи вже про їхній стан, вже давно ніхто не перевіряв. Чому так склалося та хто відповідальний за облаштування столичних укриттів,Знай.ua намагатиметься з'ясувати вже у найближчому майбутньому.

Тож подробиці читайте у подальшому на порталі Знай.ua.

РанішеЗнай.ua писав про те, що у Києві закриють метро: повний перелік станцій.

Також Знай.ua писав про те, що київські музеї відкриють двері для всіх: корисно і безкоштовно, зберігайте список.