Попри підвищення акцизів на пальне, українці можуть побачити зниження цін на бензин та дизель на заправках. Причиною є різке падіння світових цін на нафту, що може позитивно вплинути на вартість пального на українських АЗС. Чи зможуть водії дійсно відчути полегшення, і як це змінить їхнє повсякденне життя?

Останні новини з нафтових ринків вселяють надію: ціна жовтневих ф'ючерсів на нафту марки Brent впала на 2,24%, досягнувши $71,06 за барель, а на нафту марки WTI – на 2,14%, знизившись до $67,67 за барель. За даними аналітиків, це найнижчий рівень Brent із грудня 2021 року.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Такий обвал цін на нафту відкриває можливість для здешевлення пального в Україні. Хоча гуртові ціни вже почали падати, це ще не відбилося на цінниках АЗС. Середня гуртова ціна бензину А-95 зменшилася на 1,11 грн/л, а дизельного пального — на 27 копійок. Однак, у роздрібній торгівлі на АЗС бензин подорожчав на 12 копійок, а дизельне пальне – на 1 копійку.

Проте аналітики заспокоюють: подальше підвищення малоймовірне, а зниження цін можливе до середини вересня, якщо глобальні тенденції на нафтовому ринку збережуться. Оскільки Україна значною мірою залежить від імпортного пального, зниження світових цін на нафту може позитивно позначитися на вартісних показниках на українських заправках.

Популярні новини зараз
Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Для звичайних українців це означає більше, ніж просто економію на заправці. Зменшення витрат на пальне може позначитися на вартості продуктів, товарів і послуг, адже логістика в Україні здебільшого залежить від автомобільних перевезень. Це також може стати полегшенням для малого та середнього бізнесу, де витрати на паливо є однією з ключових статей бюджету.

Якщо цей тренд продовжиться, то українські водії отримають шанс заощадити на заправках і відчути певне фінансове полегшення на фоні загального економічного тиску. Водночас ситуація залишається непередбачуваною, оскільки будь-які глобальні зміни на нафтових ринках можуть знову вплинути на ціни.

Нагадаємо, в маршрутку і трамвай пускатимуть без грошей: українці зможуть безкоштовно користуватись громадським транспортом майже рік

Раніше ми розповідали, що ціни на продукти зростатимуть "поетапно": що купити зараз, щоб заощадити восени

Також, водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього