Тривалий карантин на тлі пандемії коронавірусу негативно впливає на емоційний стан і психічне здоров'я людей.

Фахівці з американського університету Чепмена одними з перших провели дослідження, яке показало, як пандемія коронавірусу впливає на психічне здоров'я людей, передає "Радіо Свобода".

Були опитані більше 4 тисяч людей з яких 61% респондентів відзначили у себе високий рівень стресу. А 45 % учасників опитування розповіли, що відчували пригнічення або безнадійність.

За час карантину люди стали більше вживати шкідливої їжі, втратили мотивацію до спорту, а частим видом дозвілля став перегляд телевізора.

Ще одне дослідження, яке провели співробітники Центру біомедичних досліджень охорони Здоров'я Оксфорда і Національного інституту медичних досліджень, показало, що у 18% пацієнтів, у яких був позитивний тест на коронавірус, спостерігалися психічні розлади. Ці люди мали тривогу, депресію або порушення сну протягом трьох місяців після виявлення інфекції.

Популярні новини зараз
Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Як зазначив доктор медичних наук Олег Чабан , на психічне здоров'я людей впливають відразу два фактори: перший - це сам вірус SARS-СоV - 2 як реальна біологічна загроза, що негативно діє на центральну нервову систему, а також на головний мозок, другий фактор - стресо-психологічний, тобто ті ідеї, які поширюються навколо самої пандемії. Йдеться про безпорадність і страх захворіти.

"Я щодня приймаю пацієнтів і бачу, що на 50% зросла кількість людей, які мають депресії, тривожні стани. Стрімко зросла агресія, збільшилася кількість сімейних конфліктів", - зазначив Чабан.

Зараз зросла кількість конфліктів, бійок у маршрутках. Люди стали агресивно реагувати на прохання надіти маску.

За словами Олега Чабана, відомості, яким чином їх подають ЗМІ, лякають людей, а в страху неможливо здійснювати логічні вчинки.

"За один і той же період в Україні померло 5 000 пацієнтів від коронавірус і 50 000 онкохворих людей. Але страх у нас чомусь викликає перша цифра, тому що ми не володіємо збалансованою інформацією. COVID став об'єктом емоційно-стресової пандемії",- сказав Олег Чабан.

Щоб зберегти своє ментальне здоров'я, фахівці радять гуляти на природі, приділити увагу самоосвіті і дотримуватися інформаційної гігієни.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Нардепи "рознесли" введений Кабміном локдаун: за цей "треш" уряд може піти у відставку-розмови вже пішли

Як повідомляє портал «Знай.иа» Пандемія зірвала проведення саміту ЄС щодо Росії: довелося перенести

Також «Знай.иа " писав, що Карантин змусив українців відмовитися від найважливішого: на чому економлять люди заради виживання