Наявність працюючих 6800 камер відеоспостереження на території столиці, якими із гордістю вихвалявся мер міста Віталій Кличко під час річного звіту, виявилися не плюсом, а вибуховим мінусом. Поки голова КМДА тільки обіцяє передати їх під контроль правоохоронних органів, за киянами вже стежать. Та от тільки хто? Несподіваний та вражаючий факт був озвучений під час засідання Постійної комісії Київради з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції, що відбулося 6 березня в будівлі КМДА. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

Продаж відеофактажу: чутки чи реальність?

Під час розгляду одного з питань порядку денного в ході засідання один з членів комісії торкнувся "верхівки айсбергу" приголомшливої теми.

"Я дізнався з кількох інформаційних джерел, що інформація, записана за допомогою міських відеокамер, продається невідомим третім особам. Нам в оперативному порядку потрібно включити це питання до програми "Безпечна столиця", аби створити у місті надійну систему контролю за даними, отриманими з камер відеоспостереження. І камери мають бути не дешевими китайськими, з яких інформація легко передається на закордонні сервери, а якісні", – звернувся до колег депутат Київради Юрій Сиротюк.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Факт ймовірного продажу відповідних відеоархивів підтвердив і інший депутат Київради.

"Я теж чув, що записи з камер продають. І це просто неприйнятно. Треба, щоб ми зайняли спільну позицію із правоохоронними органами для того, щоб вся ця система була передана до програми "Безпечна столиця" і знаходилася під контролем хоча б Національної поліції. Бо нам треба, щоб хтось відповідав за персональні дані і за весь той масив інформації, який сьогодні щоденно збирається за допомогою цих близько 7 тисяч камер", – зазначає депутат Київради Андрій Осадчук.

За словами Андрія Осадчука, така кількість камер, взагалі-то, є не зовсім адекватною. З цим погодилися і інші члени комісії – Юрій Сиротюк навів приклад, що приміром, у Мадриді кількість камер у десятки разів менша, ніж у Києві.

Поліція вже розпочала активну боротьбу

Слова ж заступника начальника ГУ Нацполіції довели, що все це не просто домисли, а справжня реальність.

"Ми вже створили окремий сектор, який буде контролювати щодо законності надання будь-якої інформації з відеонагляду. Ми вже вживаємо відповідні заходи щодо фіксації цих порушень і за нашими матеріалами вже відкрито кримінальне провадження, вже і особу притягнуто до відповідальності. Тому і в подальшому ми будемо це питання дуже жорстко контролювати", – повідомив під час засідання заступник начальника Головного управління Нацполіції у м. Києві Віктор Нечитайло.

Тож щодо подальшого розвитку подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що до перекриття Шулявського мосту залишаються лічені дні: Київ скують велетенські затори.

Також Знай.ua повідомляв, що у Києві змінюють правила продажу соціального хліба: що потрібно знати.