Несплата комунальних платежів стала розповсюдженим явищем – тарифи ростуть, а доходи не збільшуються. Та накладених "санкцій" на злісних неплатників все ж не оминути. Над кількома тисячами киян нависла реальна загроза залишитися без світла не невизначений строк. З яких саме причин та яких районів це торкнеться, дізнавалися Знай.ua, відвідавши прес-брифінг із питань ризику відключення електропостачання житлового комплексу, що відбувся 27 лютого в КМДА.

В зоні ризику – Дніпровський район

Критична ситуація стосується багатоповерхівок на Харківському шосе, 19, 19-А та 19-Б.

Причиною стала заборгованість перед попереднім постачальником "ДТЕК Київські електромережі" у розмірі 1, 8 млн грн та перед Державним підприємством зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго", який перейняв цю "естафету" з 1 січня. Перед теперішнім постачальником з початку року набігла ще більша заборгованість – у понад 2, 6 млн грн.

Популярні новини зараз
На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Ця проблема є дуже важливою, з огляду на досвід вирішення аналогічних проблем в житловому фонді міста – мова йде про стале електрозабезпечення багатоквартирних будинків, які входять в групу "будинків Войцеховського". Таких будинків близько 50. Це – великі житлові комплекси, де проживають тисячі людей, і саме в них час від часу ми маємо певні конфлікти і проблеми", – розповідає заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Та якщо більшість з проблемних будинків, як на вул. Лохвицькій чи ЖК "Перлина Троєщини", встигали вчасно вирішити проблему і погасити борги, то жителі трьох висоток на Харківському шосе продовжують масово ігнорувати платіжки за світло.

"На загальні збори, влаштованих напередодні, із трьох житлових комплексів прийшло всього 6 осіб. Це, взагалі, неприйнятна ситуація. Судячи з легковажного ставлення до проблеми, стає очевидно, що люди абсолютно не проінформовані про існуючу загрозу – а це напряму пов’язано із обов’язками голів місцевих ОСББ. Саме вони мають розповісти, організувати людей, оскільки голови ОСББ несуть персональну відповідальність за експлуатацію цих будинків", – зазначає Петро Пантелеєв.

Варто відзначити, що на брифінг завітала, взагалі, лише одна мешканка з кількох тисяч родин.

Умови: погасити заборгованість та внести передплату

Оскільки з 1 січня у цих будинках визначено постачальником "останньої надії" Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго", дії будуть жорсткими і невідкладними.

"Згідно із законом, "Укрінтеренерго" здійснюватиме постачання боржникам лише певний строк, який не може перевищувати 90 календарних днів. Потім будинки автоматично відключаються на підстанціях. А для того, щоб потім відновити цей процес, мешканці мають сплатити не тільки існуючий борг у повній мірі, а й внести передплату – а це теж чимала сума", – відзначає радник заступника голови КМДА Олексій Тихонов.

Тож місцевим жителям діяти теж слід негайно – тим паче, що в результаті відключення цих житлових комплексів від подачі електроенергії, вони залишаться не тільки без світла, а й без тепла. А все тому, що в цих будинках відсутнє централізоване опалення.

Що ж стосується будинків в інших районах столиці, то подібних випадків наразі не спостерігається – в жодному з них немає подібних прецедентів. Тож хвилюватися щодо "відрізання" від електромережі у решти киян поки що немає причин.

Раніше Знай.ua писав, що картка киянина отримала нові привілеї, але пощастить лише обраним: подробиці.

Також Знай.ua повідомляв, що у Києві активісти схопили 18-річного наркодилера: прив’язали до стовпа та нагодували його ж товаром, відео.