Перше в цьому році Пленарне засідання Київради, що розпочалося в будівлі КМДА 31 січня, привернуло увагу народних депутатів. Вони прийшли просити столичних депутатів втриматися від голосування за оновлений порядок сплачення туристичних зборів, аби потім не шкодувати про це, як більшість депутатів Верховної Ради. Знай.ua відвідали засідання Київради та дізналися, що саме стало причиною тривалих оговорень.

Дебати тривали 1, 5 години

З 1 січня 2019 року розмір туристичного збору для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення визначатиметься як відсоток від мінімальної заробітної плати: для внутрішнього туризму ставка визначається до 0,5 % (не більше 20,86 грн), а для в’їзного туризму – до 5 % (не більше 208,65 грн).

"Якщо раніше податок збирався з гостей міста як відсоток від вартості поселення, і це було справедливо, то зараз у Податковому кодексі ввели фіксовану ставку – як відсоток від мінімальної заробітної плати. Ця зміна не була погоджена з профільним комітетом Верховної Ради, не обговорено з громадськістю, з туристичною індустрією, з експертами. Такого немає ніде у світі. Більшість з депутатів, які за це голосували, вже розкаялися. Тож прошу вас зробити єдину ставку у 0, 5 % для і для українців, і для громадян інших країн", – звернулася до столичних депутатів під час засідання нардеп України Анна Романова, Голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Комітету ВРУ з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Підтримати колегу прийшов й інший народний депутат України, повідомивши, що це нововведення вже обговорюється у вищих європейських кругах.

"Наразі мені вже задають питання щодо цього оновлення: "Чи, може, нам тепер і для українців робити окремі, вищі, ніж для всіх, тарифи?". Дорожчими для нас можуть стати і візи до США та інших країн. Ніде у світі практики розділення туристів немає, тож Київ має стати гарним прикладом і продемонструвати принцип рівності, затвердивши мінімальний збір", – звернувся з трибуни Київради народний депутат України Борислав Береза.

Однак дехто з депутатів Київради прохання нардепів відверто не підтримав і висловився проти введення єдиних для всіх 0,5 % податків.

"Я буваю за кордоном і для мене там пільг немає. Я не буду підтримувати внесення цих правок, бо іноземні туристи приїжджають із значно багатших країн. Хай покупають наші дешеві сувеніри, ласують смачними українськими стравами за невеликими цінами, але податки хай сплачують у нормальному обсязі", – підкреслив депутат Київради Олександр Омельченко.

На провину, власне, Верховної Ради натякнув і голова Постійної комісії Київської міської ради з питань бюджету та програми соціально-економічного розвитку.

"Ця дискримінація, про яку ми вже понад годину говоримо в сесійній залі, занадто гостро сприймається. Наприклад, в Словенії туристичний податок становить 2, 5 долари. До того ж, це не податковий агент сплачує зі своєї кишені – цю суму платить турист. І, взагалі-то, це депутати Верховної Ради прописали у Законі відповідні правки до статті 268 Податкового Кодексу", – відзначив Андрій Странніков.

"Іноземці – не дійні корови, і інакше рахують гроші, ніж ми в їхніх кишенях!"

У кулуарах сесійної зали зібралося чимало представників малого бізнесу, які прийшли виступити проти даних нововведень.

"Ми звикли вважати, що 10 – 20 євро – це тільки для нас досить значна сума. Але це хибна думка. Днями я запропонував своєму гостю з Нідерландів трансфер з аеропорту за 14 євро і він сказав: "Ні, це дорого – я краще громадським транспортом доїду". Іноземці по-інакшому рахують гроші, ніж ми в їхніх кишенях! Якщо раніше за дешевий номер, вартістю у 200 грн, денний відсоток становив 2 грн, то зараз – 42 грн. Ціна злетіла у 20 разів", – каже власник одного зі столичних хостелів.

На цьому дискусія не припинилася – до обговорення долучилася ціла низка депутатів Київради, більшість з яких все ж виступила "за" однакову ставку для всіх гостей міста.

"Давайте підемо назустріч малому бізнесу, завдяки якому до нас приїжджає все більше і більше іноземців. Ми цим збором наберемося лише сорому і зрівняємося з такою країною, як Білорусь, яка розрізняє людей за країнами", – зазначає депутат Наталя Манойленко.

Звучали навіть пропозиції про зменшення збору для верств населення, які не можуть собі дозволити проживання у номерах середнього класу.

"По-перше, ми не повинні орієнтуватися на паспорт людини – це просто аморально. А для туристів, які шукають дешеве житло і намагаються економити, взагалі, було б правильно встановити податок у 0,25 %", – звернувся до колег депутат Київради Леонід Антоненко.

Цю правку було винесено на голосування, але дана пропозиція не набрала необхідної кількості голосів у сесійній залі.

Врешті-решт, більшість депутатів Київради проголосувала за введення єдиного туристичного податку у розмірі 1 % від заробітної плати для іноземців і 0,4 % для українців.

Раніше Знай.ua писав, що окріп заливає вулиці Києві: тисячі людей залишились без гарячої води.

Також Знай.ua повідомляв, що столичному водію-"супермену" пообіцяли премію: врятував мільйони, отримає – мізер.