Незаконне паркування було і залишається одним із проблемних питань Києва. Як це не дивно, але одним з таких місць виявилася ділянка під будівлею столичної мерії. У той час, як міська влада звітує про боротьбу з автохамами, під вікнами адміністрації знаходиться "гаряча точка" порушників ПДД. Незважаючи на обмежувальні знаки "Водій з інвалідністю", тут щодня масово паркуються десятки звичайних авто. Хаммери, Мерседеси та Тойти бізнес-класу – завсідники зручної парковки на Хрещатику. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

"Не реагують навіть на автівку Медичної допомоги!"

З початку осені на парковці, розташованій між ЦУМом та КМДА, справжній ажіотаж. З ранку до вечора тут практично не побачити вільного місця. Та от тільки справа в тому, що лише одиниці з сотень припаркованих автівок мають право тут знаходитися.

"Як тільки в Київраді вирішуються критичні для громади питання, біля входу щоразу збираються десятки копів з дубинками та у шоломах, які не пускають людей всередину. А за два кроки – купа реальних порушників. Виходить, що аби не пустити до мерії, на людей насилають наряди поліції, а мажорів та кумів депутатів ніхто не штрафує!", – обурюється мешканець Дарницького району Тарас Соченко.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

За словами активістів, мова йде не тільки неповагу до людей з особливими потребами.

"Вони вкрай знахабніли. Коли під'їхала машина швидкої, один з водіїв, який щойно припаркувався, навіть не відреагував на автівку Медичної допомоги. Спокійно докурив і пішов у бік адміністрації", – скаржиться киянка Світлана Медонюк.

Місцеві копи скарги ігнорують

Поліція ж, що охороняє КМДА, на скарги киян не реагує.

"Один з моїх друзів – інвалід 3 групи. Якось він хотів вирішити земельне питання та вимушений був припаркувати авто майже за два квартали звідси. Бо місця були зайняті Хаммерами та Мерседесами. Ми з колегами по громадській діяльності вже тричі казали поліцейським у шоломах, що так палко боронять ворота мерії від народу про те, що коїться в них під носом. Але вони нас ігнорують", – обурюється киянин Сергій Радченко.

Знай.ua вирішив особисто поцікавитися у "копів-охоронців" київської мерії у день пленарного засідання Київради – тут, традиційно, біля входу знаходилося понад 10 поліцейських.

"Відстеження того, хто там припаркувався, не входить в наші обов’язки. Ми слідкуємо за порядком поруч із будівлею та в будівлі адміністрації, дивимось, щоб не було розбоїв та слідкуємо за безпекою. Тим паче, що ця ділянка – поруч із ЦУМом, а не КМДА", – зазначив один із правоохоронців.

Варто зазначити, що ми на власні очі неодноразово бачили поліцейських самісінько на цій парковці та вони навіть не реагували на приїзд-від'їзд водіїв без відповідної наліпки людей з інвалідністю.

Місто втрачає сотні тисяч гривень на місяць

У той час, статистика, надана столичною поліцією, ніби свідчить про вагомі кроки вперед у цьому напрямку.

"За період часу з 1 січня по 20 серпня 2018 року працівниками патрульної поліції Києва було виявлено та задокументовано 6 тис 512 порушень ПДР в частині паркування на місцях, призначених для людей з інвалідністю", – повідомив заступний начальника Департаменту патрульної поліції Управління патрульної поліції у м. Києві Дмитро Євдокимов у відповіді на запит депутата Київради Олександра Пабата.

Загальна сума стягнень, відповідно до винесених постанов, склала понад 6, 8 млн грн.

Втім, на місці щоденного скупчення таких порушників ми жодного разу не бачили ані поліцейських, зацікавлених у виписуванні штрафу, ані хоча б "паперця-попередження" на лобовому склі.

Згідно зі ст. 122 ч. 5, за зупинку чи стоянку транспортних засобів на місцях, що позначені відповідними дорожніми знаками або дорожньою розміткою, порушник має сплатити штраф від 1020 до 1700 грн. Відповідно, тільки на цій ділянці місто втрачає сотні тисяч гривень на місяць.

В свою чергу, ми відправили запит стосовно складених протоколів щодо автохамів, які паркуються у неналежних місцях в околицях київської мерії. Тож про реальну кількість покараних водіїв-порушників читайте у подальшому на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писали про те, що землю для дитсадків віддали кіпрській офшорній компанії: "Ми повірили Кличку на слово".

Також Знай.ua писали, що незабаром на Софійській площі встановлять міксовану ялинку з "живим" полярним сяйвом.