Занедбані пологові будинки, замала зарплата медиків, нестача обладнання – це лише частина існуючих нині проблем в міських медичних установах. На Постійній комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку, що відбулося 30 листопада, обговорювався бюджетний план діяльності на 2019 рік. Знай.ua дізнався, яких змін мешканцям столиці слід чекати у наступному році.

Гроші виділяються, а лікарні у занедбаному стані

Із загальної суми понад 1, 5 млрд пропонується направити на реконструкцію, будівництво та капітальний ремонт.

"Передбачено кошти на капітальний ремонт будівель цілої низки установ. Це: лікарні № 1 та № 2 на Троєщині, дитячого будинку "Берізка", київських міських клінічних лікарень № 2, № 3, № 4 та № 11, клінічну лікарню швидкої медичної допомоги та інші", – розповідає директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Та під час звітування втрутилися депутати Київради із вимогою звернути увагу на установи, що потребують негайного ремонту.

"Мешканці села Троєщина, значну кількість з яких складають пенсіонери, масово скаржаться на умови в місцевому медичному закладі. Приміщення знаходяться у критичному стані, не кажучи вже про обладнання. Схожа історія і з поліклінікою на Маяковського, 32-Б", – зазначили депутати під час розгляду питання.

Варто зазначити, що 50 млн грн буде виділено на реконструкцію нежитлового будинку з прибудовою гуртожитку по пров. Польовому, 7 у Солом'янському районі. Також до плану включено можливість будівництва гуртожитку для працівників КО "Київмедспецтранс" і Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на вул. Дегтярівській, 25.

1, 3 млрд на медикаменти? А люди й досі тижнями чекають ліків

На медикаментозне забезпечення планується виділити понад 1, 3 млрд грн, в тому числі – з державного бюджету 191, 1 млн грн.

"З них на міські цільові програми пропонується виділити 815, 9 млн грн. Зокрема, на "Протидію туберкульозу" – 3, 1 млн, на "Здоров'я киян" – 767, 9 млн грн, а на програму "Протидія епідемії ВІЛ-інфекції" – 44, 9 млн", – повідомляє директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Судячи з того, яка ситуація склалася цього річ, повірити у своєчасне забезпечення необхідними ліками дуже важко.

"Це тільки звучить красиво – "безкоштовні ліки для населення". А попробуй їх отримати! Часто лікар каже: "Прийдіть наступного тижня" або "Зараз вже розібрали, тож доведеться зачекати". А якщо вже й вдасться, то аби отримати ліки від цукрового діабету, мені двічі на місяць доводиться висиджувати по цілому дню заради 1 упаковки. Чергу потрібно займати ще десь о 6.00 ранку – тоді ще буде шанс, а якщо прийдеш о 9.00, будеш вже сороковим у переліку", – скаржиться пенсіонерка Подільського району Валентина Петрівна.

На їжу у дитячих лікарнях – 45 – 55 грн на день

Доведений ліміт харчування у медичних закладах столиці становить 194, 7 млн грн. 43, 3 млн передбачається на дитячі лікарні та санаторно-курортні заклади.

"Таким чином, на харчування у дитячих лікарнях виділятиметься 42 грн на день, в санаторно-курортних закладах – 70 грн на день. В закладах охорони здоров'я для ветеранів війни передбачатиметься 55 грн на день. Така ж сума виділятиметься на харчування в протитуберкульозних закладах", – зазначає директор Департаменту охорони здоров’я КМДА.

У той час, як столичні депутати ласують булгуром за 11 грн та салатами за 13 грн у буфеті КМДА, меню у міських медзакладах залишає бажати кращого. За зазначені 45 грн в їдальні адміністрації можна було б придбати два повноцінних обіди з першою та другою стравою, але ж хворим, що потрапили до лікарень, таке тільки снилося.

"Я народжувала дитину в пологовому на Лівому березі і про ту баланду, що там пропонували, навіть і згадувати гидко. Вівсяна каша, прозорий бульйон, більше схожий на воду і котлети з сої чи чогось незрозумілого…всі ці "страви" обходяться по собівартості не більш ніж у 10 – 15 грн. Щороку сума на харчування збільшується, але по факту нічого не змінюється", – ділиться з нами мешканка столиці Олена Марчук.

На зарплату медикам – 5, 3 млрд грн

Заробітна платня медичного персоналу Києва пропонується виділити понад 5, 3 млрд грн.

З них понад 4, 2 млрд становлять обов’язкові виплати, а 1 млрд 126 млн – стимулюючі надбавки за складність та напруженість роботи.

Згідно з наданими розрахунками, зарплата лікаря становитиме 9 тис 244 грн.

Остаточну версію розподілу коштів можна буде побачити після прийняття міського бюджету.

Про подальші новини читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав про погоду на вихідні: українці зустрінуть справжню зиму, без сюрпризів не обійдеться.

Також Знай.ua писав, що під Києвом влаштують ворожіння на Андріївські вечорниці.