Одними з головних проблем в столиці залишається замала кількість комунальних дитсадків і шкіл та потреба в капітальному ремонті освітніх будівель. Впродовж обговорень презентації планів діяльності на 2019 рік в ході Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку, що відбулися 30 листопада, питання виникли і у депутатів.Знай.ua дізнавався, що саме не влаштувало народних обранців.

Як розподіляються кошти між районами?

Виступ директора Департаменту освіти і науки КМДА, яка презентувала "освітній" план бюджету, затягнувся майже на годину. Справа полягала не в детальному поясненні, а в паралельно виникаючих питаннях від депутатів Київради.

"Я вимагаю, щоб до моменту голосування за бюджет, були чітко роз’яснені питання по розподілу коштів між районами. Чомусь так виходить, що у той час, як Святошинський район звітує про 25 оновлених стадіонів, у Печерському зроблено тільки 1. Школу № 80 на Дружби Народів, 12-Б – історична будівля, що наразі перебуває у аварійному стані, й досі так і не було відремонтовано", – підкреслює депутат Київради Алла Шлапак.

Як з'ясувалося, така різниця у появі стадіонів, як, власне, і решта нюансів по кожній школі – це наслідок прийнятих рішень районних адміністрацій.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"Ми розподіляємо гроші, залежно від кількості установ у районах. Як раз їхня найменша кількість – у Печерському районі. Але ж кожен голова району розподіляє пропорційно виділені кошти на те, куди на їхню думку найбільше потрібні гроші. За бажанням, можна зняти з одного об’єкту та перерозподілити на інший у цьому ж районі", – зазначає директор Департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян.

Нестача дитсадків та ретро-харчування в школах

Підіймалося також питання щодо збільшення кількості дитсадків у потребуючих цього районах міста.

"На мій погляд, при закладенні бюджету потрібно врахувати питання створення дитячих садочків у переповнених мікрорайонах. Наприклад, на вулиці Сєрова в Дніпровському районі наразі будується 3 висотки у 25 поверхів заввишки – тут вкрай потрібен комунальний дитсадок, оскільки вже за рік-другий тут значно додасться мешканців. І – це тільки один із прикладів", – каже депутат Київради Вадим Васильчук.

Ще одним обговорюваним моментом стало харчування в столичних школах.

"Ті, хто не куштував їжу в шкільних столових, той не зможе зрозуміти повноту цього питання. Сьогодні дітей все ще годують стравами, введених ще за радянських часів, тож з цим невідкладно потрібно щось робити", – відзначив депутат Київради Володимир Левін.

У відповідь директор Департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян зазначила, що раціон затверджений уставами Кабінету міністрів України і самостійно міська влада меню змінити не може.

Раніше Знай.ua писав про те, що експрес до Борисполя повіз перших пасажирів: скільки коштує та як курсує.

Також Знай.ua писав, що долю Поштової площі нарешті офіційно вирішено: на киян очікує великий сюрприз.