Жителі Голосіївського району вже майже рік поспіль намагаються донести до столичної влади про кричущий стан місцевих озер. Синтетична плівка, маслянисті плями – не гірші показники тамтешніх водойм. Катастрофічність ситуації продемонстрували результати проведених на прохання киян лабораторних аналізів.Знай.ua відвідали засідання постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики та дізналися подробиць з приводу ситуації, яка склалась навколо каскаду з трьох озер в межах вулиць Маршала Конєва та Академіка Заболотного.

Бруд та алергічні висипи

На засідання прийшло чимало місцевих мешканців, аби привернути увагу влади до існуючої проблеми.

"Озера помітно міліють, їхній стан дедалі погіршується, тому у майбутньому Київ може втратити одразу кілька водойм. Ми ще з лютого намагаємося достукатися до міської влади, але ж поки що справа так і не рушить з місця", – зазначають активісти ГО "Громада Лікограду".

Популярні новини зараз
Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається" Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

За словами місцевих жителів, вода у озерах все частіше вкривається неприродною плівкою та світлі маслянисті плямами.

"Виною всьому – житлові комплекси "Київміськбуду", які були побудовані прямо у природній зоні. Забудовнику начхати на все, головне – у привабливому місці наклепати багатоповерхівки, щоб заробити якомога більше грошей на продажі квартир", – обурюється Дарина Толмач, мешканка Голосіївського району.

Як свідчать жителі мікрорайону Теремки 2, незважаючи на встановлені таблички, що забороняють купатися, влітку на озерах відпочивають сотні людей.

"На початку вересня мій племінник та його двоє друзів, які вирішили зняти на відео челлендж останнього в цьому році купання, поплавали в одному з озер. Наступного дня їх вже оглядав лікар, оскільки на тілі з'явився червоний висип – на щастя, це не була якась страшна зараза, обійшлося алергічною реакцією. А далі що буде?", – каже Олександра, мешканка мікрорайону Теремки 2.

"Передозування" хімікатами

Як виявилося, зовнішні фактори – це лише верхівка айсбергу. Надмірну концентрацію хімічних речовин виявили і лабораторні аналізи, здійснені КП "Плесо".

"Ми провели відповідні лабораторні дослідження. Практично по всім 20 показниками вода в озерах, що знаходяться на балансі Лікограду, перевищує норми. Зокрема, це концентрація сульфатів, фосфатів, нітратів, а найголовніше – нафтопродуктів", – розповідає в.о. генерального директора КП "Плесо" Олег Юсипенко.

Припущення місцевого населення щодо головної причини теж виявилися виправданими.

"Вся ця ситуація виникла внаслідок неякісно проведених будівельних робіт всупереч усім гідротехнічним нормам та правилам", – підкреслив в.о. генерального директора КП "Плесо" Олег Юсипенко.

Аби ситуація не перетнула критичну межу, за словами Олега Юсипенка, зараз на місце щодня виїжджають інженери КП "Плесо", які слідкують за станом водойм.

Три кримінальні провадження та мор качок

За словами активістів ГО "Громада Лікограду", станом на сьогодні, за фактом забруднення водойм, було відкрито 3 кримінальних провадження, але поки що по жодному з них справа не зрушила з місця.

Та, окрім кричущих наслідків, що позначилися на стані озер, члени постійної комісії припускають, що саме внаслідок нещадних дій забудовника постраждали і представники місцевої фауни.

"Дуже цікавить факт, про який ніхто нічого не каже. Зокрема, і "Плесо". Чому ми не чуємо нічого щодо проведення аналізу з приводу мору качок, який стався в межах обговорюваної території? Де, власне, сам аналіз? Де результати?", – відзначив депутат Київради Ігор Мірошниченко.

За результатами обговорень, під час засідання комісії було прийнято рішення створити робочу групу задля детального дослідження ситуації та подальшого вжиття заходів для збереження озер.

Також Знай.ua писав про те, що хліб в Україні стане розкішшю - навіть в Європі ціни приємніші.

Також Знай.ua писав про те, як в центрі Києва копи побили цілий натовп - поліція масово затримувала людей та намагалася розігнати мітингувальників.