Забудовників – все більше, вільної території – все менше. Саме за таким принципом останнім часом і розподіляється територія в столиці. У кожному районі майорять все нові і нові багатоповерхівки, а протестуючих мешканців щомісяця стає дедалі більше. Одним зі шляхів боротьби із ненажерливими забудовниками кияни обрали відстоювання статусу скверу тієї чи іншої ділянки. Під час засідання постійної комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування, що відбулося 30 жовтня, стала відома наступна "партія" щасливчиків, яким вдалося отримати бажаний "зелений документ".

Боролися 13 років

Одним з довгоочікуваніших було вирішення питання щодо навислої над мешканцями Оболоні загрози будівництва прямо посеред двору між будинками №38-Е та 38-Г по вул. Героїв Дніпра.

"Ми вже 13 років ведемо боротьбу із забудовниками ТОВ "Вілета", яким у судовому порядку знову вдалося подовжити строк оренди ділянки нашої землі до 2015 року. Вони тримали нас у постійному стресі, бо хотіли вліпити багатоповерхівки і приватну парковку прямо на прибудинковій території. Ми із року в рік відстоювали цю землю, збираючись усією громадою на протести та акції", – каже один з жителів Оболонського району Євген Самойлов, що прийшов підтримати відповідне рішення.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Як з'ясувалося під час засідання, ТОВ "Вілета" весь цей час сплачувала всього 8 тис.грн на місяць за орендовану землю.

"Хто б не хотів за 8 тисяч знімати практично 1 гектар землі? Це ж, взагалі, смішна сума. Продовження договору оренди "Вілета" у якийсь спосіб добилася в судовому порядку – як саме, нікому не відомо. Але від Київради жодного дозволу вони не отримали, тож час з цим закінчувати", – каже депутат Київради Владислав Михайленко.

Втім, місцеві жителі приємно здивувалися, побачивши таку одностайність членів комісії на боці народу.

"Кілька років поспіль ми оббивали пороги КМДА, аби хтось звернув увагу на нашу ситуацію. У сусідньому мікрорайоні внаслідок будівельних робіт луснув будинок, тож ми дуже ризикували і робили все можливе, аби не дати захопити територію прямо під нашими вікнами. Тим паче, поруч 3 школи та Центр розвитку дітей. Однак так і верталися ні з чим – допомогти нам ніхто не поривався", – каже Олена, мешканка будинку 38-Г по вул. Героїв Дніпра.

Тож, нарешті, під час засідання було прийнято рішення зняти з реєстрації договір оренди, наданий судом, та підтримано проект рішення Київської міської ради "Про надання статусу скверу земельній ділянці, що розташована на вул. Героїв Дніпра між будинками №38-Е та 38-Г в Оболонському районі м. Києва".

"Полювання на двох зайців"

Якщо у попередньому випадку надання статусу скверу носило захисний характер, забезпечуючи тим самим заборону будівництва, то жителі Солом'янського та Подільського районів намагалися "вбити одразу двох зайців".

"Ділянку біля наших будинків зараз важко назвати сквером, але ж чому б не спробувати? У Києві буквально роздирають клаптики землі, аби побудувати там як не жилий будинок, так бізнес-об'єкт. Ми хочемо і окультурити якось наш мікрорайон, і одночасно забезпечити його недоторканість", – ділиться з нами Володимир Довжець, що мешкає на проспекті Повітрофлотському, 13.

Схожа ситуація і на Виноградарі. Жителі намагаються і окультурити, і залишити недоторканою забудовниками територію.

"Хоч у нас тут і ліс поряд, та дітей туди самих страшно відпускати. А так статус скверу не тільки захистить нас у майбутньому від ненажерливих забудовників, а й дозволить швидше привести до ладу: встановити тренажери, висадити дерева, встановити лавочки тощо. Ідея така виникла ще у 2015-му, але дійти до фінішної прямої вдалося лише наприкінці 2018-го", – каже Ігор Михайлович, мешканець будинку на проспекті Г.Гонгадзе, 20-Ж.

Впродовж засідання комісія одноголосно проголосувала "за" проекти рішення Київради "Про надання статусу скверу земельній ділянці, що розташована між будинками на просп. Георгія Гонгадзе, 20-Г, 20-Ж, 20-З, 32-Б у Подільському районі" та "Про надання статусу скверу земельній ділянці на просп. Повітрофлотському, 11-13 у Солом’янському районі м. Києва".

Варто зазначити, що за повідомленням заступника голови КМДА Олександра Спасибка, наразі тривають заходи, спрямовані на реалізацію електронної петиції №7430 "Надати земельній ділянці на розі Андріївського узвозу та вул. Боричів Тік статусу Арт-скверу ім. соліста Паризької опери, Героя України Василя Сліпака".

Як вдалося з'ясувати Знай.ua, аби втілити в життя задуману ідею з арт-майданчиком, в першу чергу потрібно буде розірвати договір оренди цієї земельної ділянки – з ТОВ "Фірма "Сула"". А належить вона близьким родичам екс-президента Віктора Ющенка – його брату Петру та дружині сина Олені. Першим етапом стане пропозиція про розірвання договору оренди, укладений на підставі відповідного рішення ще у 2005 році.

Якщо ж родина екс-президента не піде назустріч, проект рішення щодо створення арт-скверу передбачає розірвання договору у судовому порядку.

Також Знай.ua писав про пожежу у київському гаражі, яка перетворилася на справжнє пекло: дотла згоріли СТО, готель та кілька машин.

Раніше Знай.ua писав про те, що усіх киян залишили без субсидій та чого слід чекати далі.