Підходячи до будівлі столичної адміністрації у день пленарного засідання депутатів Київради, одразу видніється "кордон" із десятків правоохоронців, поліцейських автівок та ще більший натовп обурених киян. Якщо представники ЗМІ та працівники КМДА перетинають його за 2 – 3 хвилини, то у громадських активістів все набагато складніше. Тож Знай.ua вирішили дізнатися, які "терни" наразі доводиться проходити киянам, аби потрапити до кулуарів зали засідання та підтримати бажаний проект.

Поліція створила три пропускних "кордони"

Вже на першому ж засіданні депутатів Київради після тривалих канікул, що відбулося 20 вересня, від присутньої в кулуарах громади посипалися скарги на оновлені правила пропуску.

"У червні без попереджень ввели правило обов’язкового запису присутніх зі сторони громади на когось з депутатів, а у вересні ми дізнаємося, що встановлені ще й обмеження по кількості дозволених осіб. Відтепер на 1 депутата за його особистої присутності може записатися не більше 5 чоловік – решта ж вимушені стояти в холі біля ліфту", – говорить голова правління ГО "Громада Андріївський узвіз" Євгенія Фельдман.

Популярні новини зараз
40% знижки на продукти: "Ощадбанк" здивував новою карткою та її можливостями Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

А вже в жовтні ситуація загострилася ще більше. Тепер охочим потрапити до кулуарів КМДА поруч із залою засідання потрібно пройти 3 пункти пропуску: на вхідних воротах до двору адміністрації, на 1 поверсі будівлі та, власне, на 4 поверсі.

Чи то після інциденту із обливанням зеленкою депутата Сергія Гусовського, що стався в холі будівлі адміністрації 4 жовтня, чи то із розпочатим минулого тижня ремонтом центрального входу до будівлі, ніхто не пояснює.

"Під час першого на цьому тижні засіданні Київради, що відбулося 9 жовтня, ми близько години не могли потрапити до кулуарів. Охорона тримала представників громади на холоді, вигадуючи постійно історію, що списки із прізвищами загубилися. І так було три рази поспіль! Де вони могли загубитися, якщо наші ж люди бачили їх в руках охоронців?!", – скаржиться одна з громадських активістів Світлана Кушнір.

На тих же, кому все ж таки вдалося пройти через охоронний кордон, чекав ще один "сюрприз" – до будівлі можна потрапити виключно без плакатів.

"Поліція на вході повідомила, що це теж нововведення. А все ніби для того, щоб ми не підпалили їх на знак протесту. Це вже зовсім якась маячня! Якби хтось з нас хотів влаштувати пожежу, невже не впорався б і без плакатів?! Тож довелося їх акуратно поскладати в пакети – так і пронесли", – каже одна з громадських активісток Лілія.

Потрапити за перші "прохідні ворота" не могли навіть люди із перепустками, виписаними спеціально для вільного проходу до будівлі.

"Незважаючи на те, що мер міста Віталій Кличко пообіцяв сьогодні забезпечити вільний доступ активістів до КМДА, ми знову зіткнулися із забороною. Вже на першому ж пункті пропуску десятки правоохоронців не пропускали людей – на момент, коли вже розпочалося засідання, вони дозволили зайти всього кільком "порціям" з 5 чоловік", – розповідає краєзнавець, голова ГО "Громадський рух "Почайна"" Аннабелла Моріна.

З відповідним питанням Знай.ua звернувся до кількох правоохоронців, що стояли на кожному з 3 пунктів пропуску, але чіткою відповіді так і не отримали. Єдине, що ми чули: "Ми виконуємо наказ зверху".

Повертаємося до часів Януковича?

Таким "суворим режимом" були незадоволені і депутати Верховної Ради, що прийшли підтримати проект розірвання договору інвестора ТРЦ на Поштовій площі.

Прийняти невідкладні міри щодо нових правил пропуску та налагодити вільний доступ до будівлі КМДА з трибуни зали засідання закликала нардеп Альона Шкрум.

"Я стурбована на сьогодні порядком допуску до Київради громадських активістів і, взагалі, українців, які проживають у Києві. Я не розумію таку систему допуску. Ми тільки що були свідками досить обмеженого доступу до кулуарів Київської ради. Я хочу зрозуміти, чому та система, яка була зруйнована з часів Януковича, яка дозволяла і мені, в тому числі, не будучи народним депутатом, проходити в кулуари Київради, на сьогодні дала збій і перестала працювати", – підкреслює народний депутат України Альона Шкрум.

З цього приводу нардеп обіцяла направити відповідний запит до Київської міської ради, аби якомога швидше вирішити це питання.

Раніше Знай.ua писав про масові протести водіїв, які перекрили центр міста та вимагали вислухати їхні умови.

Також Знай.ua повідомляв, які дерева з'являться замість традиційних каштанів на головній вулиці столиці.