І батьки, і учні, і вчителі зраділи появі реального шансу оновити шкільні кабінети чи то облаштувати футбольний майданчик поруч – завдяки платформі реалізації ідей "Громадський бюджет". Проекти, які найбільше підтримають кияни шляхом електронного голосування, мають бути реалізовані за рахунок міських коштів. Знай.ua вирішили дізнатися, які проекти-переможці, направлені від столичних навчальних закладів у 2017-му році, отримали перемогу, та скільки з них вже було втілено у життя.

Нескінчений процес тендерних закупівель

Голосіївський

Серед переможців освітніх проектів Громадського бюджету 2017 року – десятки ідей від "ініціативної групи" столичних шкіл, що відображує розробки вчителів та батьків, які, без сумнівів, поєднують у себе і побажання учнів. Деякі навчальні заклади отримали навіть по декілька перемог, втім, за свою активність, винахідливість і креативність не отримали жодних привілеїв.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Подібним прикладом стала одна зі шкіл Голосіївського району.

Загалом, минулого року у Голосіївському районі перемогу отримали 2 проекти, які є ідеями одного закладу.

"Відповідно до додатку 11 рішення Київради від 26 квітня 2018 року № 800/4864 "Про внесення змін до рішення Київської міської ради від 21.12.2017 року № 1043/4050", в бюджеті на 2018 рік передбачені кошти на реалізацію проектів № 52 "Утеплення фасаду школи № 269 Голосіївського району" в сумі 1995, 0 тис грн та № 63 "Будівництво сучасного футбольного міні-поля зі штучним покриттям у мікрорайоні Теремки-1" в сумі 2000, 0 тис грн. Кошти на їхню реалізацію передбачені у 2018 році", – каже голова Голосіївської РДА Наталія Бондар.

Обидва проекти – заслуга"ініціативної групи" Спеціалізованої школи з поглибленим вивченням французької мови №269.

"По першому нашому проекту "Утеплення фасаду" днями з'явилися новини – в понеділок нам завезли матеріали для подальших робіт. Поки працювати не почали і поки не конкретизували, коли саме почнуть, але ж хоча б початок покладено", – розповідає в.о. директора школи № 269 Олена Федорівна.

Будівництво сучасного футбольного поля також передбачено на території цього навчального закладу, проте роботи ще навіть не починалися.

"Були у нас одного разу будівельники – прийшли подивилися і пішли. Начебто, проблема полягає у проблемі із тендерами: гроші переводить міська адміністрація, а районна вже займається проведенням та організацією процедури закупівель (тендеру). Але ж з реалізацією проекту потрібно вкластися до кінця року, оскільки виділені кошти просто "прогорять"", – продовжує Олена Федорівна.

Саме ця проблема є причиною затримки облаштування чи будування ідей-переможців і у інших районах.

Святошинський

Скоріш за все, саме це відіграло вирішальну роль у відтягуванні строків реалізації ідеї освітян у Святошинському районі, хоча до переліку переможців потрапив лише 1 проект.

"Переможцем Конкурсу Громадської бюджетної комісії у 2017 році став проект № 259 "Облаштування актового та спортивного залів школи № 162". Його бюджет – 400 тис грн. Кошторис проекту затверджений у 2018 році, наразі він знаходиться на стадії закупівель", – повідомляє заступник голови Святошинської РДА Наталія Гусєва.

Подільський

Яскравим прикладом "тендерних заручників" є Подільський район. У 2017 році по галузі "Освіта" переможцями Громадського Бюджету тут стали 8 проектів. Однак, переважна більшість з них й досі перебувають на першому етапі – повторному проведенні тендерів.

За даними районної адміністрації, станом на 6 вересня, 6 проектів наразі проходять повторні тендерні процедури на закупівлю меблів, пісочниць, конструкторів, тренажерів та іншого обладнання.

"Кошти для реалізації проектів надходять до централізованої бухгалтерії управління освіти, оскільки навчальні заклади району не мають бухгалтерій", – зазначає перший заступник голови Подільської РДА Микола Дубовик.

"Часткове": і фінансування, і результати

Друга категорія "недовтілених" освітніх задумів переможців – заклади, які до початку цієї осені були або частково профінансовані, або замість поданого у плані проекту отримали лише частину від бажаного задуму.

Дніпровський

Як повідомили у Дніпровській районній в м. Києві адміністрації, з міського бюджету передбачено кошти на реалізацію 4 освітніх проектів. Станом на початок вересня, частково профінансовані – два з них.

Це: № 132 "Реконструкція стадіону школи № 158" – сума проекту 1 млн 995 тис 769 грн (отримано фінансування 600 тис 547 грн.) та № 480 "Реконструкція стадіонів шкіл № 11 та № 66" в сумі 1 млн 811 тис 623 грн (отримано 1 млн 107 тис 863 грн).

Решта два – це: № 321 "Русанівка. Теплі школи" (для гімназії № 136, ЗСШ № 137, ЗСШ № 182, Русанівського ліцею) на суму у 2 млн грн та № 67 "Новій школі – нова майстерня" школи № 258 із сумою проекту у 325 тис 900 грн.

Як повідомив голова Дніпровської РДА Петро Онофрійчук, фінансування на реалізацію проектів здійснюється протягом бюджетного року. Але ж час іде – і до кінця поточного року залишається фактично 3, 5 місяці.

"Роботи із реалізації нашого проекту "Новій школі – нова майстерня" тривали 2 – 3 тижні і закінчилися як раз напередодні початку нового навчального року – 31 серпня. Щоправда, виконана була лише частка з описаних нами ідей…Були зроблені виключно ремонтні роботи приміщення, а обладнання закуплено не було – ми мали б встановити нове приладдя для роботи школяра: верстати, ножівку, рубанки, шафи тощо, – ділиться з нами директор школи № 258 І – ІІІ ступенів Наталія Миколаївна Гаврильченко. – Але на здійснений ремонт годі і скаржитися: нові вікна, підвісна стеля, сучасне освітлення. Можливо, саме тому кількість грошей, зазначених у проекті, в точності співпала з виділеними коштами – 325 тис 900 грн".

Тепер адміністрація школи № 258, батьки та учні в очікуванні втілення наступного свого проекту. Як повідомила Наталія Гаврильченко, цього року вони отримали перемогу з "дітищем"-2018 "Новій школі - нова бібліотека", в рамках якого вони планують перетворити застарілу бібліотеку 1986 року на сучасний освітній простір. І цього разу автори ідеї сподіваються отримати усі бажані зміни.

Солом'янський

Ще одним прикладом "частковості" стали школи Солом'янського району.

В Управлінні освіти Солом'янської РДА повідомили, що на реалізації протягом 2018 року перебувають 6 великих та 5 малих проектів, серед яких 10 – у закладах загальної середньої освіти, а 1 – дошкільної освіти.

Також визначено 4 великих проекти "додаткових" переможців: на суму 7 млн 992 тис 665 грн. Це: № 09185 "Нове футбольне поле для спеціалізованої школи № 187", № 09186 "Зразкова пришкільна територія СШ № 52 (облаштування стадіону парканом, реконструкція, бігових доріжок навколо футбольного поля)", № 09471 "Капітальний ремонт харчоблоку ЗНЗ № 173" та № 09485 "Реконструкція міні футбольного поля школи № 159 у Відрадному".

За даними районної адміністрації, станом на 1 вересня частково були профінансовані 9 з 15 проектів – це фактично десята частина від загальної суми.

Печерський

В одному із центральних районів столиці – у Печерському районі – було визначено 2 переможці.

"На території спеціалізованої школи № 47 ім. А.С.Макаренка реалізуються 2 громадські проекти. А саме: № 308 "Спортивний комплекс" на суму 329 тис грн та ""№ 691 "Дитячий простір" на суму 399 тис 920 грн. Станом на 3 вересня 2018 року громадський бюджет № 308 профінансовано та виконано у повному обсязі, а договір на виконання № 691 наразі знаходиться на реєстрації", – говорить перший заступник голови Печерської РДА Дмитро Загуменний.

Оболонський

Із 11 проектів-переможців, станом на початок вересня, виконано всього 3 – № 340 "Гаряча їжа учням школи № 29" на суму у 370, 37 тис грн, № 477 "Інноваційний патріотичний проект простір "Захисник Вітчизни"" на суму у 395 тис грн та № 804 "Мультимедійні комплекси для навчальних кабінетів школи № 9" на суму у 348, 6 тис грн.

Реалізовано у 2017-му: лише 2 райони

Деснянський

Одним із найоперативніших за строками реалізації ідей-переможців виявився Деснянський район – тут роботи були зроблені ще в минулому році.

У 2017 році за рахунок коштів Бюджету участі міста Києва у закладах освіти Деснянського району реалізовано усі 3 проекти: № 412 "Майстерня творчості" на базі школи № 270 Деснянського району та Центру дитячо-юнацької творчості на загальну суму 996 тис. 78 грн.; № 410 "Багатофункціональний спортмайданчик "Спорт для всіх" на базі школи № 249 на суму 979 тис. 97 грн. та № 472 "Інноваційні комп’ютерні комплекси (1 + 15) для 7 шкіл Деснянського району" № 207, № 238, № 247, № 248, № 282, № 307, № 308 на загальну суму 997 тис. 08 грн.

"Заклади загальної середньої освіти нашого району є окремими юридичними особами з правом ведення фінансово-господарської діяльності, які самостійно приймають рішення та здійснюють діяльність в межах своєї компетенції. Завдяки фінансовій самостійності всі ці проекти успішно реалізовані, закладами освіти освоєно у повному обсязі виділені кошти на загальну суму 2 млн 973 тис 83 грн", – повідомляє заступник голови Деснянської РДА Ірина Алєксєєнко.

Дарницький

У Дарницькому районі впродовж 2017 року було визначено 1 відповідний проект.

"Проект № 217 "Реконструкція басейну гімназії "Діалог" на вул. Кошиця, 6 профінансовано у 2017 році – на суму 958 тисячі 454 гривні та 34 тис 260 грн на придбання 10 фенів", – зазначає перший заступник голови Дарницької РДА Василь Лозовий.

До речі, як зазначив Василь Лозовий, відповідно до ч. 1 та 3 ст. 23 Закону рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду. Оскарження здійснюється, відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

Єдина, від кого ми так і не отримали відповідь щодо проектів-переможців - це Шевченківська РДА.

Таким чином, за рік було реалізовано менше третини із загальної кількості проектів-переможців. Новини щодо подальшого розвитку подій цього напрямку читайте у подальшому на сайті Знай.ua.