Дмитро Новицький, президент Асоціації "Укрводоканалекологія" та заступник гендиректора "Київводоканалу", нещодавно поділився тривожною інформацією: українські водоканали перебувають у критичному стані.

За його словами, знос основних фондів водоканалів у середньому сягає 70%. Це означає, що багато систем водопостачання та каналізації не оновлювалися десятиліттями.

"Київводоканал". Фото: скрін youtube
"Київводоканал". Фото: скрін youtube

Протягом багатьох років водоканали недоотримували кошти, необхідні відновлення і модернізації мереж. В результаті знос обладнання та трубопроводів досяг такого рівня, що їхній поточний стан може спричинити серйозні проблеми з якістю води.

На цю ситуацію наклалася ще й війна, яка зруйнувала багато об'єктів і вплинула стан існуючих систем.

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

"Я говорю не про безумовне підвищення тарифу. Фінансування можливе із двох джерел – або через тариф, або через податки до бюджетів. Хоча є в Україні й успішні кейси в галузі – завдяки інноваціям на 20% впали втрати води у Львові", – каже Новицький.

Київводоканал, фото з вільних джерел
Київводоканал, фото з вільних джерел

Однак нині жодне з цих джерел не забезпечує достатнього обсягу коштів для капітальних ремонтів. А без цих засобів водоканали продовжують працювати із застарілими системами, що негативно впливає на якість води та частоту аварійних відключень.

Особливо гостро проблема стоїть у таких містах, як Суми, Харків, Херсон та Миколаїв, які вимагають додаткової уваги та фінансування для відновлення зруйнованих об'єктів. Наприклад, у Миколаєві внаслідок порушення роботи систем подають солону воду, що робить заміну старих труб нагальним завданням.

При цьому водоканали не мають чіткої стратегії та планів з модернізації. Фінансування ремонту мереж відсутня у структурі тарифу, а гроші на ці потреби доводиться шукати або через тарифи, які сплачують споживачі, або через податки. Це створює фінансове навантаження населення і не вирішує основну проблему – необхідність термінової модернізації інфраструктури.

Каналізація, фото: Київводоканал
Каналізація, фото: Київводоканал

Фінансова допомога від держави та міжнародних організацій можлива, але вона надається лише за умови, що водоканали покривають свої операційні витрати та демонструють готовність до модернізації.

"Вони готові надавати таку допомогу, але кажуть нам: "Зробіть домашню роботу, покрийте операційні витрати водоканалів за тарифом або бюджетом. Тоді ми вам допомагатимемо відновлюватися, модернізуватися. Але ми не маємо стратегії, чіткого бачення, куди йде галузь."

Тож поки ситуація залишається напруженою: споживачі продовжують платити за застарілі системи, а водоканали щосили намагаються впоратися зі зношеними мережами та нестачею фінансування.

Нагадаємо, платіжки за водопостачання стануть меншими: ось, що потрібно зробити

Раніше ми писали про те, що білети на потяги стануть дорожчими, а купити їх буде ще складніше: що розповіли в "Укрзалізниці"

Крім того, Знай.ua повідомляв, комунальники грабують українські сім'ї платіжками в 50 тисяч за тепло, воду та газ: як врятуватися