Якщо ви нещодавно намагалися купити квиток на поїзд та зіткнулися з проблемами – ви не самотні. Глава "Укрзалізниці" Євген Лященко в інтерв'ю для Forbes Ukraine розповів, чому так складно знайти квитки і чому вони можуть подорожчати.

Що відбувається з квитками?

По-перше, з кінця 2022 року значно підскочив попит. Люди, не маючи змоги літати, почали подорожувати Україною та за кордон поїздом. Влітку 2023 року кількість пасажирів збільшилася на 23%, і цього року УЗ вже перевезла більше людей, ніж у довоєнному 2021 році.

А до кінця року ця цифра, за словами Лященка, становитиме 27,5 млн осіб – це на 7% більше, ніж минулого року.

потяг
потяг

Популярні новини зараз
Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Але це лише частина проблеми. Поїзди стали зручнішими, проте парк вагонів скорочується: щорічно УЗ втрачає близько 5-7% своїх вагонів, і лише 10% з них – нові. Хоча щороку ремонтують по 60-70 вагонів, цього недостатньо, щоб покрити попит, що зростає. Саме тому УЗ планує серйозні кроки для вирішення проблеми.

Один із таких – закупівля 20 нових швидкісних електропоїздів у корейських виробників. Нещодавно Верховна Рада ратифікувала угоду з Південною Кореєю, що відкриє фінансування на 450 мільйонів доларів під низькі відсотки. Ці гроші буде повернуто протягом п'яти років, і перші корейські поїзди можуть вийти на рейки вже наприкінці 2026 року.

Планується, що вони зможуть перевозити близько шести мільйонів пасажирів на рік.

І хоча УЗ розглядала інших виробників, у тому числі українські заводи, Лященко пояснив, що для масштабного проекту, як цей, потрібне потужне фінансування, яке можуть запропонувати не всі.

Укрзалізниця, фото: Facebook
Укрзалізниця, фото: Facebook

Чи будуть квитки дорожчими?

На жаль, без підвищення цін обійтися не вдасться. Щоб окупити закупівлю поїздів, Лященко попередив про можливе збільшення вартості квитків на потяги "Інтерсіті". У перспективі ціни можуть зрости на 15%, а далі коригуватись залежно від інфляції. Але на 2025 рік підвищення цін на внутрішні рейси не планується – зате поїздки за кордон можуть подорожчати, оскільки вони залежать від міжнародних угод.

Нагадаємо, "Укрзалізниця" роздмухує корупційні скандали: хоче заплатити юристу 26 млн

Раніше ми писали про те, що українці з вересня матимуть змогу їздити на транспорті безкоштовно: у КМДА це підтвердили

Крім того, Знай.ua повідомляв, тарифи "Укрзалізниці" можуть впасти на 50%