В Україні поступово дешевшають продукти харчування, зокрема, у липні ціни знизилися ще на 2,1% порівняно з червнем. Проте на споживачів вже найближчим часом чекають зміни, попередив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

Експерт зазначив, що у червні ціни ще потроху зростали, однак у липні почали стрімко падати. Це перше відчутне здешевлення із серпня 2021 року.

Найбільше знизилася вартість овочів – на 18,2%, а також курячих яєць – 4,1%. Інші продукти харчування дешевшали не так суттєво: фрукти -1,3%, олія соняшникова -0,8%, макарони -0,2%, а також хліб та хлібопродукти - 0,1%.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Незважаючи на позитивну динаміку, зростання цін на м'ясо та м'ясопродукти все ще спостерігається (+1,4%), а також рибу (+0,7%). Крім того, цукор теж коштує покупцям дорожче на 1,2%.
Лупенко зазначив, що загалом липень виправдав очікування вчених Інституту аграрної економіки щодо зниження цін, оскільки на ринок надходили продукти нового врожаю. А ось у майбутньому українцям варто готуватись до подорожчання.

"Також підтвердилися прогнози щодо можливого відновлення зростання споживчих цін у липні на перероблені продукти харчування та продукти тваринництва у зв'язку з подорожчанням електроенергії та пального, що може зупинити тенденцію до падіння споживчих цін уже у серпні", - попередив він.

Деньги. Фото: скрин youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Нагадаємо, як можуть відібрати житло через борги по комуналці: відповідь юриста

Раніше ми писали про те, що українців попередили про великі штрафи з 15 серпня: кого змусять заплатити від 3332 грн.

Як повідомляв Знай.ua, кавуновий цінопад: чому падають ціни на улюблену літню ягоду українців