Київські колектори потрохи перетворюються на звалища сміття: воно потрапляє туди не лише з водою, але й самі громадяни викидають всяке під решітки. Експерти суголосні в тому, що інфраструктура столиці України не готова до якихось надзвичайних погодних умов.

Цю ситуацію прокоментував у програмі in Kyiv на Youtube інженер та урбаніст Дмитро Макагон.

Експерт стверджує, що чистка та обслуговування каналізації, а також мостових споруд, наприклад, у Києві відбувається на дуже низькому рівні. На його думку, причина байдужості чиновників до цих питань криється у неможливості пропыаритись на цьому. «Ну почистив каналізацію, ніхто цього не побачить», - пояснює Макагон. Натомість спорудження нових будівель завжди супроводжується урочистим перерізанням стрічки.

Зі свого боку ведуча програми додає, що особливо велике болото в сезон дощів утворюється на стихійних ринках, де зливові колодязі заповнені сміттям. З іншого боку, урбаніст відзначає, що після затоплень комунальні установи нарешті починають виконувати свою роботу. «Щоб такого більше не повторювалось і люди не робили мемчиків з міським головою», - додає Макагон.

Популярні новини зараз
Борги з комуналки призведуть до арешту: як зрозуміти критичну точку Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

На питання ведучої, що вигідніше та доцільніше спорудити задля виправлення ситуації – нову каналізацію чи зелені оазиси, урбаніст відповідає однозначно. «Дощовий сад не впорається з усією водою і все одно буде потребувати дощової каналізації», - переконаний він.

Натомість вона запитує також про інші та навіть найпростіші механізми, які врятували би Київ від тотальних затоплень. «Якщо будують дім, наприклад, 25 поверхів, то обов’язково з зеленою покрівлею», - каже Макагон. Його пропозиція полягає у тому, аби будівництво таких хмарочосів на великій площі обов’язково супроводжувалося зеленим дахом. Він також відзначає, що подібні заходи для, наприклад, 5-поверхового будинку, не вигідні, надто дорогі, отже, не раціональні. Окрім цього, Макагон акцентує на обов’язкових чистках та належному обслуговуванні інженерних мереж.

Нагадаємо, Степанець пояснив, що колектори в Києві будувались в різні часи, різними системами, різними урядами.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що архітекторка розповіла про добудову балконів з точки зору закону.