Чисельні аварії на тепломережах впродовж останнього року масово охопили столицю. А їхні наслідки кияни запам’ятають надовго – люди місяцями вимушені були перебувати без гарячої води, а взимку дехто, взагалі, залишався без опалювання. Виною всьому – масштабна кількість зношених мереж, які залишилися "у спадок" від "Київенерго". Саме це питання спровокувала несподіваний поворот подій на засіданні постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку, що відбулася 13 травня в столичній мерії. Який саме, дізнавалися Знай.ua.

"Ми разом з киянами виділили вже 5, 5 мільярдів – де звіт?"

В рамках розгляду звернення Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА щодо погодження напрямів використання коштів, за рахунок яких формується статутний капітал КП "Київтеплоенерго", директор Департаменту відзначив, що наразі з міського бюджету потрібно ще 138 млн на оновлення тепломереж. Ця заява викликала вибухову реакцію у деяких депутатів Київради.

"Наше КП не відстоює інтереси київської громади. Ви прийняли майно в тому стані, в якому не повинні були приймати. Ми дали вам 2 мільярди – ви їх витратили і не відзвітували. Ми дали 3, 5 мільярди, як гарантію перед НАК "Нафтогаз" за те, щоб включили тепло – де звіт? Чому ви не ведете роботу сьогодні з компанією, яка вам передала це майно і якій ми разом з киянами виділили вже 5, 5 мільярдів? А сьогодні ви хочете, щоб виділили ще 100 млн", – зазначає депутат Київради Володимир Левін.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

У свою чергу, директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури щодо згаданих 5, 5 млрд дав дуже коротку відповідь, не надавши детальних пояснень.

А зупинився він на факті критичного стану понад 70 % зношених тепломереж, які місто "перейняло" у "Київенерго".

"5 мільярдів ми не виділяли – це те, що відбулося в рамках мирової угоди під гарантії тієї заборгованості, яка була у "Київенерго". А щодо мереж, то була угода, яку ми підписали. Один з пунктів – те, що майно повертається з блокуванням нормального зносу. Ми б залюбки не повертали те, що було в жахливому стані, але угода є угода. Щогодини фахівці працюють з цими зношеними мережами – все завершується ремонтами і перекладами, тому і необхідні такі програми, одну з яких ми зараз просимо підтримати", – відзначив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Науменко.

Невідкладний аудит та подання позовної заяви

Наступна пропозиція була ще більш критичною – "просканувати" фінансові витрати "Київенерго" за останні 13 років, аби у подальшому використати цю інформацію в суді.

"Я вважаю, що нам зараз треба невідкладно створити контрольну комісію з приводу розрахунків з "Київенерго", провести невідкладний аудит мереж та суми, яка була виділені цьому підприємству. І в рішенні цієї контрольної групи прямо прописати, що вона створюється для подання позовної заяви проти "Київенерго", яке віддало нам мережі, непридатні до експлуатації. Тому що в цьому році дали тиск і всі мережі прорвало", – підкреслює депутат Київради Володимир Левін.

Підтримав цю позицію і інший член Постійної комісії – Володимир Яловий. Депутат Київради наголосив, що питання щодо стану мереж потрібно було врахувати під час передачі комунального майна.

"Київенерго" з 2006 року направила кошти на оновлення електричних мереж, які сьогодні хочуть продати за 440 млн. Замість того, щоб відновити 70 % теплових мереж. До складу комісії потрібно залучити тих, хто працював і працює у "Київтеплоенерго" і представників НКРЕКП – для того, щоб у нас був точний акт використання інвестиційної складової, яка була в тарифах з 2006 року", – зазначає Володимир Левін.

Та от прийняти відповідне рішення поки так і не вдалося. Як наголосив голова Постійної комісії Андрій Странніков, створення контрольної комісії може відбутися тільки за рішенням Київради або за наказом голови КМДА. Тож наразі було прийняте рішення про перенесення даного питання. Тому цілком ймовірно, що автор пропозиції оголосить її на засіданні Київради, що відбудеться 14 травня.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що поки Кличко виділяє мільйони на свята, кияни приймають душ у дірявих автобусах та потопають у смітті: 1551 завалений скаргами.

Також Знай.ua повідомляв, що команда Кличка за напрацьованою схемою віддала черговий кінотеатр під забудову висотки: ласий об’єкт в зеленій зоні.