Цей рік ознаменувався активним "захопленням" комунальних закладів культури. Тож масові протести проти зачинення Київського будинку актора, що стартували взимку, стали лише початком загальнокультурного столичного бунту. Наступним став муніципальний кінотеатр "Загреб" в Голосіївському районі, про продаж якого заявили в КМДА кілька місяців тому. Тепер же черга дійшла і до ласої зеленої ділянки в одному з центральних районів міста. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Схема проста: комунальне майно доводиться до ручки, а потім за копійки передається "інвестору"

Згідно із наказом Департаменту містобудування та архітектури КМДА приватній компанії був наданий один з головних дозвільних документів на реконструкцію будівлі колишнього літнього кінотеатру "Ленінського комсомолу", розрахований на 2700 місць. Киянам він більш відомий, як "Зелений", тому що знаходиться у живописній зоні парку "Нивки" і має окрас відповідного кольору.

Документ "Містобудівні умови та обмеження", що містить комплекс планувальних та архітектурних вимог до проектування і будівництва, отримало ТОВ "Лізард". І, згідно цих документів, будівля з амфітеатром відтепер представлятиме собою багатофункціональний рекреаційний комплекс, заввишки до 27 метрів.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

"Те ж саме було б і з нашої "Братиславою" на Оболоні, якби ми в останній момент це не зупинили. Два роки тому окремі районні депутати пропонували зробити з кінотеатру офісний ІТ-центр просуваючи передачу комунального майна за 1 грн в оренду вчора створеному ГО. Схема проста і нехитра: спочатку комунальне майно доводиться до ручки, а потім за копійки передається "інвестору" в супроводі криків "Ось, нарешті знайшовся благодійник!!!", – розповідає депутат Київради Костянтин Богатов.

"Де будинок, там і парковки, і офіси, а навіщо це нам, місцевим?"

Тож не дивно, що ця новина була негативно сприйнята місцевими жителями.

"Зараз тут все заросло травою та паростю, а біля колишньої сцени – купи сміття. Звісно, було б гарно, якби знову побудували приміщення кінотеатру. Тут і місце чарівне, і молоді в парку багато гуляє. Та в жодному разі не хотілося б бачити ще один будинок-велетень – їх і так по всьому Києву повно. Де будинок, там і парковки, і офіси, а навіщо це нам, місцевим?", – підкреслює Ольга Врадченко, що мешкає на проспекті Перемоги.

А що ж стосується забудовника, то знайти офіційну детальну інформацію про ТОВ "Лізард" нам не вдалося, проте на одному із інтернет-ресурсів ми знайшли дані за 2017 рік. В розділі "Юридична адреса" помічено, що центральний офіс розташований саме на проспекті Перемоги, 84-А – там же, де, власне, і колишній "Зелений кінотеатр".

А займаються вони наданням в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

На захист стали Бенюк та розробник Генплану Києва

Подібна ситуація склалася і довкола одного з відомих комунальних кінотеатрів Правого берега столиці "Загреб", що у Голосіївському районі.

"Згідно із проектом рішення, ми плануємо провести інвестконкурс для будівництва об’єкту громадського призначення. За попереднім проектуванням, тут розташується торгівельний центр, будівля з офісними приміщеннями та паркувальний майданчик. Загальна площа забудов становитиме близько 26 тисяч квадратних метрів, з яких 2,5 тисячі і будуть облаштовані під кінотеатр", – запропонувала на засіданні Постійної комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики директор Департаменту економіки та інвестицій КМДА Наталя Мельник.

Запропонований проект рішення не знайшов підтримки у деяких членів комісії.

"Я буду утримуватися від голосування "за". Зараз у наданому проекті рішення відсутня навіть найменша законна підстраховка того, що кінотеатр зобов’язуються побудувати. Тож, цілком ймовірно, що у подальшому цю територію не переобладнають просто у чергові висотки та ТРЦ", – каже депутат Київради, Народний артист України Богдан Бенюк.

Обурення також розділяє і головний спеціаліст Інституту архітектурного менеджменту Київського національного університету будівництва та архітектури.

"Чому місто не реконструює цю будівлю? Навіщо все це робити, якщо на меті дійсно відновлення кінотеатру? І, по-друге, якщо ви вже й підете на такий непотрібний крок, то чому у договорі прописується лише 2, 5 тисячі квадратних метрів? На решті частини величезної ділянки інвестор зароблятиме чималі кошти, але ми ж господарі – місто повинно одержати якісь бонуси з цієї угоди. Як мінімум, потрібно вдвічі збільшити площу, щоб зробити там і кінотеатр, і центр творчості", – підкреслює головний співавтор чинного Генплану Києва, професійний архітектор Сергій Дюжев.

Та, в решті решт, "за" проголосувала більшість членів комісії. Проте, наприкінці обговорень депутат Київради Леонід Антонєнко надав пропозицію щодо необхідності чітко прописати юридичні зобов'язання інвесторів щодо будування та облаштування приміщення, яке стане оновленою заміною муніципального кінотеатру. Ці зауваження мають бути прийняті до уваги.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що поки Кличко виділяє мільйони на свята, кияни приймають душ у дірявих автобусах та потопають у смітті: 1551 завалений скаргами.

Також Знай.ua повідомляв, що Кличко "заліг на дно": мер ігнорує запит колег щодо корупційного скандалу довкола Шулявської розв'язки, кияни планують масовий мітинг.