До Дня Києва залишається всього кілька тижнів, та для багатьох мешканців столиці свято стає другорядним на фоні нагальних комунальних питань. Хтось місяцями позбавлений гарячої води, комусь доводиться за власні кошти ремонтувати авто, наскочивши у величезну яму, а дехто вимушений щодня обходити розриття біля будинку, розміром з озеро. Та, з'ясувалося, що у столичної влади та киян абсолютно різні пріоритети. Багатомільйонна сума, виділена з міського бюджету на святкування Дня міста, стала апогеєм – люди масово розкритикували чиновників за це рішення. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Попри купу проблем, 11, 3 млн грн пускають на феєрію

Фактично з кожним роком сума на відзначання Дня Києва збільшувалася. Та, якщо зазвичай цифри варіювалися до кількох сотень тисяч гривень, то в цьому році міська влада вирішила гульнути на повну, збільшивши суму на 9 млн грн. Як повідомили в Департаменті культури КМДА, цьогорічне святкування Дня міста обійдеться у 11 млн 339 тис грн.

"У цьому році на святкування Дня Києва з міського бюджету планують витратити рекордні 11,3 млн гривень. Ніколи раніше програма Дня народження міста не була настільки насиченою, про що вже написані анонси у багатьох міських ЗМІ. Кошторис минулорічного Дня народження столиці становив 2,5 млн. Самий бюджетний свято припало на 2014 рік – тоді з міської скарбниці витратили скромні 266 290 грн", – зазначає депутат Київради Олександр Пабат.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Новина із цьогорічною сумою швидко набула резонансу у соцмережах – кияни одностайно виступили проти витрачення таких космічних сум на організацію свята.

"Місто, де знищують Протасів Яр, хаотично забудовують центр, ніяк не можуть виконати рішення суду по "Монстру на Подолі", немає доріг, тротуари в ямах, вирішують спустити 11, 3 мільйони гривень на феєрію. І найголовніше – в країні все ще йде війна з Росією", – підкреслює директор з мобілізації ресурсів благодійного фонду Caritas Ukraine Владислав Шелоков.

"Що, чекаємо на декілька смертельних ДТП??!!"

Яскравим показником є шалена кількість скарг, які сотнями надходять до Контактного центру 1551. Спектр проблем також вражає – починаючи з вічних перебоїв зі світлом в громадських місцях та смітниками на зупинках і закінчуючи масштабним проривом труб.

Розбиті дороги та глибоченні ями вже стали традиційним показником Києва. Скільки не чекай, а ситуація практично не змінюється. Майже щодня на 1551 люди додають все нові і нові проблемні ділянки.

Одними з найсвіжіших став крик душі одного з мешканців Лівого берега. У зверненні № Г-11550 (5602424) від 3 травня мова йдеться про Дарницьке та Харківське шосе, де зафіксоване ціле "асорті" недоліків: тут відсутнє не тільки освітлення, а й розмітка на дорозі, при тому, що асфальтне покриття усіяне величезними ямами.

Ще одним з останніх повідомлень стала добірка фото жахливого стану асфальтного покриття в Дніпровському районі.

"Величезна яма унеможливлює заїзд та виїзд до будинку. Уже котрий раз звертаюся з проханням відремонтувати. Останнє звернення Д-13515", – зазначено в заяві № Д-8137 (5602442), зареєстрованої 3 травня.

Дощ зі стелі прямо на голови та фекальні потопи

Якщо комфортабельність та сучасність громадського транспорту в розвинених європейських країнах вже давно є нормою, то ми поки можемо про це лише мріяти. Гарним прикладом у цьому питанні не може стати поки навіть столиця.

Одним із останніх звернень до Контактного центру міста стала історія пасажира маршрутки № 558, що курсує з Центрального залізничного вокзалу на Виноградар.

"Рухомий склад компанії на частині маршрутів знаходиться в жалюгідному стані. У салоні частина даху пішла тріщиною і відкололася – 1 травня зранку в Києві йшла сильна злива, пасажири всередині маршрутного таксі відчували на собі силу стихії, оскільки через тріщину в стелі прямо на них лив дощ! Згідно з правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту (відповідно до постанови Кабміну від 18.02.1997 №173, п. 5), пасажир автобуса має право "на безпечне і високоякісне перевезення" – в даному випадку ТОВ "Кийтранс-2005", а також їх водій, порушили", – відмічає автор звернення № Г-11549 (5602413), зареєстроване в Контактному центрі 3 травня.

Якщо у вищезгаданому випадку людей заливало водою, то під час іншої аварійної ситуації жителям Деснянського району довелося зіткнутися із справжнім кошмаром.

В підвалі будинку стався прорив каналізації, в наслідок якого стався справжній потоп та нашестя щурів. При цьому, як відмічає автор скарги № Г-11415 (5599831) від 2 травня, місцевий ЖЕК № 318 ніяк не відреагував на екстрене повідомлення.

Вражає й те, що, незважаючи на критичність питання, відмічена на сайті Контактного центру дата контролю цього питання стоїть лише 7 травня.

Не менш проблемною є й ситуація із засміченням вулиць та зупинок.

Одним з прикладів стала скарга № З-4694 (5602332) на відсутність урни для сміття на зупинці громадського транспорту біля станція метро "Чернігівська" напроти будинку 2/46 по вулиці Гната Хоткевича.

Втім, ми надали лише вибіркову добірку нагальних проблем в столиці – насправді ж, кількість скарг значно більша. Та от коли вони всі будуть усунуті, й досі невідомо – поки ж влада у дивний спосіб намагається на все це закривати очі.

Про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що Кличка терміново викликають "на килим": в центрі подій - корупційний скандал довкола Шулявської розв'язки.

Також Знай.ua повідомляв, що центр Києва повністю перекриють, українці спантеличені: коли та навіщо.