Наступним важливим кроком після нещодавніх виборів Президента мають стати вибори до Верховної ради України. Проте, справжньою несподіванкою стала заява мера столиці Віталія Кличка – днями він заявив, що хоче змінити дату виборів мера Києва та провести їх вже за кілька місяців. Та, як виявилося, під озвученим ним бажанням оновити всі гілки влади, є й певні "підводні течії". Подробиці з'ясовували Знай.ua.

"Перезавантаження" міської влади – до складання повноважень

Детальний аналіз діям мера Києва Віталія Кличка та його "приховані скелети у шафі" надав Леонід Косаковський, який обіймав посаду першого голови КМДА з 1993 по 1996 рік, голови Київської міської ради з1994 по 1997 рік та Київського міського голови у 1997–1998 роках.

"Напівлегітимний Віталій Кличко запанікував. Йому, як і усім головам адміністрацій, доведеться писати заяву про складання повноважень перед новообраним Президентом. А чи перепризначать – це велике питання. Заява, що нова команда старих не бере, те, як він "топив" за Порошенка на виборах, зізнання як він сам за нього голосував, результати волевиявлення киян, примушують хвилюватися", – зазначає перший Київський міський голова Леонід Косаковський.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Як підкреслив Леонід Косаковський, до цього усього додається величезний юридичний прокол – відсутність офіційного затвердження його на посаді голови КМДА.

"Його забули призначити головою КМДА після чергових виборів міського голови восени 2015-го попри правову позицію КС. Тобто він залишається лише призначеним за схемою Януковича-Попова і тому може бути легко замінений на цій посаді іншою особою. Саме тому він запустив днями в проекті DW "Нємцова. Інтерв'ю" для перевірки реакції тезу про дочасні вибори мера, які своєю чергою багато в чому залежать від того, хто після інавгурації очолить столичну адміністрацію, тому тут також можуть бути сюрпризи", – пояснює Леонід Косаковський.

У поясненні ж своєї позиції щодо дострокових виборів мера Віталій Кличко не надав жодних конкретних причин, зазначивши лише про необхідність перезавантаження усіх гілок влади.

"Це було б правильно. Тому що країна живе одним порядком денним. Багато процесів гальмуються в зв'язку з виборами. Тому, щоб країна не була перманентно у виборах, було б правильно перезавантажити всі гілки влади – і Верховну Раду, і місцеві ради, для того щоб наступні 5 років максимально ефективно працювати, а не переходити від одних виборів до інших", – зазначив мер Києва Віталій Кличко.

На посаді голови КМДА – без жодних офіційних документів

Офіційним підтвердженням "напівлегітимності" є відсутність Указу Президента про призначення Кличка на посаду голови столичної адміністрації.

"Після виборів Київського міського голови 2015 року ніхто не призначав Віталія Кличка головою КМДА. Отже, з юридичної точки зору, його правовий статус на цій посаді є доволі вразливим. Порошенко і Кличко на практиці не прив’язують посаду голови міськдержадміністрації до обраного міського голови, і в такий спосіб де-факто прийняли логіку змін до закону про столицю зразка Януковича 2010 року. А Віталій Кличко після виборів 2015 року просто приєднав до посади голови КМДА назву ще й міського голови", – розповідає перший Київський міський голова Леонід Косаковський.

На думку Леоніда Косаковського, ситуація в Києві стане маркером для нової владної команди, яка має "розрулити" ситуацію, об’єктивно оцінюючи дії чинної міської влади. Адже новообраний Президент України спокійно може призначати на посаду голови КМДА будь-яку людину, не обов’язково міського голову.

"Прикро, але така зараз правова реальність. Ця ситуація – ще одне підтвердження нагальної потреби врегулювати правовий статус Києва як столиці України і його посадових осіб на користь міста і киян. До цього це робив лише перший Президент Леонід Кравчук. Інші намагалися навпаки підім’яти все під себе, запровадивши у нас фактично президентське правління", – підкреслює Леонід Косаковський.

"Кличка треба гнати з посади поганою мітлою!"

На заяву мера міста Віталія Кличка щодо проведення дострокових виборів кияни бурхливо відреагували у соцмережах. Мешканці розділилися на 2 "табори": частина зазначила, що, у разі чого, знову підтримали б його кандидатуру, втім переважна більшість відгуків – явно не на користь сьогоднішнього мера.

"Кличка треба гнати з посади поганою мітлою. Кількість тролейбусів на лінії опустилося приблизно до 360 штук – це один з рекордно низьких показників. Кількість автобусів 330, в той час як в початку 2014 їх було майже 400. Працездатний транспорт без списання відправляють на гниття у 7-й автопарк – загальнокиївський транспортний могильник, звідки крадуть запчастини та метал практично безконтрольно. Проте, маршрутки вже з усієї України тут знайшли "підробіток"", – обурюється киянин Костянтин Тихомиров.

Скарги на ті чи інші проблеми у місті буквально посипалися у коментарях – від жахливого стану доріг до відсутності громадських вбиралень.

Серед зазначених недоліків користувачі також відмітили інфраструктурний колапс, масові забудови та руйнування архітектурних пам'яток.

"Києву потрібен міський голова, який буде любити Київ, а не себе на посаді мера і свою власну кишеню, і думати про те, "щоб ще побудувати, аби увійти в історію"! Кличко вже й київські пагорби почав зносити!", – пише киянка Наталія Новак.

Та, попри заяву Віталія Кличка щодо проведення дострокових виборів мера міста, про офіційну зміну строків говорити ще зарано.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що Кличка терміново викликають "на килим": в центрі подій - корупційні скандал довкола Шулявської розв'язки.

Також Знай.ua повідомляв, що шалені суми не дісталися пільговикам: через програму "Турбота" технічно прогнали сотні мільйонів гривень.