Кілька місяців тому набуло гучного резонансу скандальне питання щодо багатомільйонних втрат з міського бюджету, викритих за минулий рік. Як виявилося, перелік столичних установ, де були допущені шалені фінансові порушення, дуже широкий – починаючи від районних адміністрацій та поліклінік і закінчуючи міськими комунальними підприємствами. Про це особисто повідомила директор Департаменту внутрішнього фінансового контролю і аудиту КМДА, наголосивши, що на причетних очікує, як мінімум, догана, а максимум – розбірки із правоохоронними органами. Тож Знай.ua вирішили дізнатися, на кого з чиновників та представників скандальних установ кара таки наздогнала.

За 3 роки – всього 22 повідомлення про підозру

На засіданні Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку, що відбулося наприкінці січня, стало відомо, що впродовж 2018 року Департаментом внутрішнього фінансового контролю і аудиту було здійснено 73 аудити, в результаті яких сплила просто шалена кількість коштів, витрачених із значними порушеннями. Десь було викрито значне завищення вартості проведених робіт, десь – відсутність проведення робіт за виплачені кругленькі суми, а десь, взагалі, – безпідставне витрачення коштів.

"За результатами цих аудитів виявлено фінансових порушень на загальну суму 431,7 млн грн, встановлено втрат внаслідок допущення фінансових порушень та неефективних управлінських рішень на загальну суму 291,8 млн грн. Відшкодовано втрат та усунуто інших порушень на суму 60,3 млн грн", – повідомила під час презентації річного звіту директор Департаменту внутрішнього фінансового контролю і аудиту КМДА Оксана Колтик.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Здавалося б – ось те саме "поле бою", де варто добре попрацювати та покарати цілу низку осіб, пов’язаних із такою масовою нестачею коштів.

Та у нещодавній відповіді на запит одного з депутатів Київради з приводу інформації кількості звільнень, кримінальних проваджень та винесених доган, реалізованих по відношенню до посадових осіб КМДА належних результатів ми не побачили.

"Впродовж 2016 – 2019 років за інформацією, наданою Департаменту правоохоронними органами, повідомлено про підозру 22 особам", – зазначає директор Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА Оксана Колтик.

У списках покараних – жодного крупного "махінатора"

І, як це не прикро, та виявилося, що основний метод покарання – це догани та позбавлення премій і надбавок.

"Столичних чиновників стали частіше карати дисциплінарними методами, але рідше звільняти за виявлені в ході аудиту порушення. Складно сказати, чи зросла кількість прецедентів, чи справа в більш ретельному пошуку порушень. В 2018 році до дисциплінарної відповідальності та іншим способам впливу залучені 46 чиновників міського та районного рівнів, а також співробітників комунальних підприємств", – коментує автор запиту депутат Київради Олександр Пабат.

У 2016 році було звільнено із займаних посад 5 чиновників, у 2017 – 8 осіб, а у 2018 – всього 2. Якщо впродовж попередніх років хвиля зачепила керівництво близько 10 КП та позашкільних навчальних закладів, то в минулому році "полетіли голови" лише одного. Звільненням було покарано директора та головного бухгалтера КП "Позняки-Інвест-УКБ "Дарницького району м.Києва"".

2016 рік

2017 рік

Цікаво, що серед звільнених у сучасних списках відсутні представники КП, при перевірці яких були виявлені фінансові порушення на мільйони гривень.

Згідно із результатами перевірки, здійсненої Департаментом внутрішнього фінансового контролю і аудиту КМДА, аудит КП "Київміськсвітло" викрив понад 27 млн фінансових порушень, з яких реальні втрати зі столичного бюджету становлять майже 20 млн грн.

А на рахунках КК "Київавтодор" було виявлено понад 5, 4 млн грн втрат з бюджетних коштів. Головною причиною встановлено завищення обсягів та вартості виконаних будівельних робіт.

Адміністрації із мільйонними розтратами – "за бортом"

За результатами аудитів Департаменту внутрішнього фінансового контролю та аудиту 16 особам було винесено догану. І, як це не дивно, більшість з них пов’язані з освітніми закладами та установами. Серед них – начальник адміністративно-господарчого відділу управління освіти Дніпровської РДА, директор Київського вищого училища будівництва і архітектури, заступник директора з навчальної роботи ліцею № 294 Деснянського району, голова тендерного комітету школи № 322 Деснянського району та інші.

Премій же та надбавок впродовж 2018 року було позбавлено 24 працівника. І знову в лідерах – освітня галузь. До переліку увійшли директор Школи джазового та естрадного мистецтва Дніпровського району, заступники директорів з господарчої роботи школи № 321 та № 189 Деснянського району тощо.

У списках можна побачити і працівників районних адміністрацій. Зокрема, керівника апарату, начальника управління освіти та начальника управління культури, туризму та охорони культурної спадщини Деснянської РДА та інші.

Втім, ми не побачили жодного співробітника Голосіївської РДА, яка стала рекордсменом з фінансових порушень із показником у понад 120 млн грн. Більшість суми – це завищення вартості активів на суму проведених капітальних ремонтів.

А, наприклад, в Дарницькій адміністрації 897 тис грн було виявлено у якості порушень, допущених учасниками будівництва при визначенні вартості робіт з капітального ремонту.

Найкрупнішим "махінаторам" навіть попередження не винесене

Попередження ж були винесені всього 4 особам. І знову тут не видно жодного з представників установ, на рахунках яких були виявлені шалені необґрунтовані розтрати.

Як це не дивно, але серед зазначених осіб знову відсутнє керівництво "гучних" установ. Наприклад, як стало відомо, один з найвідоміших культурних закладів міста – Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра. При чому, сума фінансових втрат просто вражаюча – 854, 7 тис грн.

Також у наданому Департаментом звіті позначено і медичний заклад. Як було встановлено, Київська міська клінічна лікарня № 3 зайво перерахувала 616,9 тис грн з міського бюджету за виконання ремонтно-будівельних робіт.

А ось у КП "Київський міський центр земельного кадастру та приватизації землі" зафіксовано невиконані роботи на загальну суму у понад 5,2 млн грн для КП "ПЛЕСО" та КП "Лісопаркове господарство "Конча-Заспа"".

Ми й надалі слідкуватимемо за перебігом подій, тож про подальший розвиток читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, чим годують дітей у столичних школах: "мишині" порції, зіпсовані овочі та клейка вівсянка.

Також Знай.ua повідомляв, що мер столиці Віталій Кличко ігнорує дві гучні справи з побиттям: в одному фігурують його охоронці, в іншому – будівельна "мафія".