Довгоочікуване оновлення європейського формату е-Квиток, яке вже проходить випробувальний етап в столичному транспорті, встигнув викликати чимало нарікань з боку пасажирів. До повноцінного введення в масову промислову експлуатацію залишається майже півроку, тож за цей час розробники мають усунути усі існуючи недоліки. І це вкрай важливо, бо разом із переходом на новий етап на киян очікують кардинальні зміни. Які саме, дізнавалися Знай.ua на засіданні Постійної комісії Київради з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції, що відбулося 20 березня.

Кардинальні зміни – цієї осені

Під час обговорювання питання запровадження Єдиного проїзного документу в громадському транспорті Києва, обліку пасажиропотоку та функціонування валідаторів була названа дата повного переходу на безготівковий розрахунок.

"Зараз Автоматизована система обліку оплати проїзду у міському пасажирському транспорті діє у дослідній експлуатації. Цей етап завершиться 31 жовтня. Тож вже з 1 листопада у столичному громадському транспорті не можна буде розрахуватися готівкою – оплату за проїзд можна буде здійснити виключно в електронному режимі", – повідомили під час звіту представники профільних Департаментів КМДА.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Розрахуватися ж у транспорті можна буде або QR-квитком, придбавши його на спеціально облаштованих зупинках, або транспортною карткою. Поповнити баланс на картці можна, як в режимі он-лайн, так і особисто в касах чи кіосках "Преса".

Зниження комісії та перевірка "зайців"

Та коли мова іде про поповнення "транспортного балансу" у розповсюджених сьогодні терміналах самообслуговування, то, окрім вартості квитків, доведеться сплатити ще й комісію. Тож члени постійної комісії підняли це питання.

"Дуже важливо акцентувати увагу на питанні комісії, яка зніматиметься з людини у разі внесення оплати у терміналі. Необхідно звести до мінімуму цю суму і про це вже потрібно домовлятися – перемовини варто розпочинати вже сьогодні", – підкреслив депутат Київради Андрій Осадчук.

Перевірку ж на "зайців" здійснюватимуть контролери. Вони мають при собі спеціальний термінал, завдяки якому можна дізнатися, чи сплачував пасажир за проїзд. Задля цього треба прикласти його до засобу, яким людина розрахувалася – картку чи QR-код.

Окрім цього, перевірка здійснюватиметься, безпосередньо, і на валідаторі, на екрані якого миттєво з'явиться інформація про сплату або несплату за проїзд.

Раніше Знай.ua писав, що Лівий берег змиє фекаліями: Києву загрожує комунальна катастрофа через авантюру Пантелєєва.

Також Знай.ua повідомляв, що у Києві почалася масова евакуація автомобілів: не встигнете оком змигнути.