У Києві депутати почали формувати міський бюджет на 2019 рік - він становитиме близько 54 млрд гривень.

Директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитро Науменко розповів, як гроші витратяться на сферу ЖКГ.

Під час презентації проекту бюджету 2019 директор Департаменту фінансів Володимир Репік заявив, що на цю сферу передбачено 3,7 млрд грн. Однак до засідання комісії сума зменшилася до 1,8 млрд грн, передає "Інформатор".

"Галузь тотально недофінансована. Нам пропонують визначати пріоритети. Я згоден з цим, але з чим ми зараз маємо справу? Це постійні суцільні пориви мереж, це ризики обриву ліфтів. Це неякісне асфальтове покриття. Погодьтеся, що в такій ситуації визначати пріоритети дуже важко, я б сказав неможливо. Це ситуація, коли будь-яке наше рішення не буде вірним", — прокоментував ситуацію Дмитро Науменко.

Місто планує продовжувати програму співфінансування з капітальних ремонтів в багатоквартирних будинках. Нагадаємо, 70% потрібної суми виділяється з бюджету столиці, 30% оплачують мешканці. КП «Київжитлоспецексплуатація» може максимум виділити 150 млн. Проте в умовах обмеженого бюджету в 2019 на програму піде лише 100 млн. Дмитро Науменко просить цю програму дофінансувати.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

У КИЄВІ РОЗРОБЛЯЮТЬ ПРОГРАМУ ТЕПЛОПОСТАЧАННЯ

В 2018 році з'явилося нове КП «Київтеплоенерго». Нагадаємо, це був досить тривалий процес. У жителів деяких районів півроку не було гарячої води. І Київ ледь не залишився без опалення, і не повторив долю Кривого Рогу. У 2019 році планують розробити схему теплопостачання. Цей стратегічний документ необхідний для капітального ремонту та реконструкції тепломереж. На це необхідно 700 млн. Але Департамент може виділити лише 500.

Також в Департаменті вважають, що статутний фонд підприємства знову потрібно поповнити на максимум – на 2 млрд. З цим проханням також звертаються до депутатів. Гроші потрібні на закупівлю мазуту для ТЕЦ, для своєчасного розрахунку з «Нафтогазом» і закупівлі спецтехніки.

РЕКОНСТРУКЦІЯ ЗАВОДІВ

"Для того, щоб ми могли отримувати кошти від державного фонду регіонального розвитку, ми повинні передбачати певні витрати на існуючі проекти з міського бюджету. Це 10-20% за тими договорами, які є. Тут основні напрямки, це технічне переоснащення заводу «Енергія», власне це система очищення димових газів. Зараз завершуються проектні роботи і треба переходити до стадії реалізації. Також це реконструкція споруд першої черги Бортницької станції аерації, і реконструкція дюкерних переходів через Дніпро", зазначив Науменко.

КРЕМАТОРІЮ НЕ ВИСТАЧИЛО 19 МЛН НА РЕМОНТ

Також у наступному році планують ремонтувати крематорій. За словами Науменка, там ситуація кричуща. Потрібно робити капітальний ремонт приміщення та змінювати устаткування. Цікаво, але цього року вже виділили майже 20 млн на ремонт обладнання. Правда, тендер розіграли між собою брати.

У МІСТА НЕМАЄ ГРОШЕЙ НА ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ЗІ СМІТТЯМ

Найважливіший виклик — загроза закриття 5 полігону. Про таке рішення заявив Петро Пантелєєв. За словами Науменка, перший етап — це призупинення прийняття сміття на першу карту полігону. Для цього треба виконати цілий ряд заходів. На них необхідно 260 млн грн, але при нинішньому фінансуванні їх немає.

Член бюджетної комісії Володимир Яловий наполягає, щоб вони звернулися до мера і міської колегії з проханням розглянути цю ситуацію на засіданні колегії. Тому що грошей у цій галузі не вистачає у всіх сферах. Колега по комісії Володимир Левін наполягає на створенні екстреного штабу, який буде вирішувати озвучені проблеми і де шукати фінансування.

Нагадаємо, на що закладено новий "медичний" бюджет Києва.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", влада витрусить з українців останнє.