Радісною новиною цього тижня став прийнятий у першому читанні проект рішення про розірвання договору з інвестором ТРЦ на Поштовій площі. Це – один з реальних кроків до довгоочікуваного киянами облаштування музею. Та ще одним сюрпризом стала новина про проведення всеукраїнського архітектурного конкурсу на кращу ідею, концепцію та проект історико-культурного центру "Річкова Брама тисячорічного Києва". Знай.ua дізнавалися подробиць.

Автором може стати аматор-українець

Наступного тижня буде об'явлено точну дату старту конкурсу – відбудеться це 19 жовтня.

"На першому етапі прийматимуться роботи і професіоналів, і аматорів. Головна умова – це мають бути громадяни України. На другому етапі долучаться вже професіонали, які визначать та розроблять концепцію, а третій етап стане заключною підготовкою проекту", – розповідає активіст безстрокової акції "Музей на Поштовій пошті", один зі співавторів ідеї конкурсу Віталій Білецький.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

Проект має вдало об'єднати весь навколишній простір загальною концептуальною ідеєю – починаючи від річки і закінчуючи, власне, самою площею та майбутнім музеєм.

Показати історичну цінність та зробити привабливим

До речі, побачити старовинний зовнішній вигляд Подолу, зокрема, і Поштової площі, можна на одному з найдавніших планів міста, що часто використовується, як джерело в наукових роботах з історії Києва. Датований він 1695 роком.

"Зараз Поштова площа просто безлика. Запропонована ж ідея має стати одночасно втіленням смислового наповнення, висвітлюючи історичну важливість цього місця, та туристичної привабливості", – підкреслює Віталій Білецький.

Обирати найкращу роботу будуть професійні члени журі, до складу якого мають увійти архітектори, історики, представники туристичного напрямку, а також музейної "касти".

Планується, що конкурс на кращу ідею, концепцію та проект історико-культурного центру "Річкова Брама тисячорічного Києва" триватиме близько 3 місяців – фінал має відбутися у січні 2019 року.

Автором ідеї про його проведення стали представники ініціативної групи об'єднань громадських організацій Києва, а відбуватиметься він за підтримки Національної спілки архітекторів України.

Подробиці щодо детальних умов участі у конкурсі читайте у подальшому на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про те, як сотні українців стали жертвами небезпечних шахраїв, які щорічно активізуються перед початком опалювального сезону.

Раніше Знай.ua повідомляв про нахабне пограбування кінотеатру "Лейпциг" в Святошинському районі Києва.

Автор: Анна Редька