Пленарне засідання депутатів Київради, яке, за традицією, "пунктуальних" депутатів Київради, затягнулося фактично на годину – гімн, що символізує старт, народні обранці заспівали аж о 10:55. Знай.ua відвідав столичну мерію та дізнався, які "гарячі" питання були розглянуті 9 жовтня.

"Перемога" чи ярмо?

Незважаючи на чималий резонанс у суспільстві, обидва найважливих питання цього дня – розірвання договору з інвестором ТРЦ на Поштовій площі та захищення Осокорків від забудовника – були відкладені на наступне засідання, що відбудеться 11 жовтня.

Популярні новини зараз
Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Перед початком пленарного засідання на вимогу громадськості отримати адекватні пояснення щодо піврічної відсутності гарячої води у десятках будинків різних районів міста та реальними строками її подачі не вийшов ані мер, ані його заступники. Проте активісти, що зібралися у кулуарах зали КМДА, почули кілька вражаючих фактів з "історії зради", що відбувалася впродовж цього часу.

"Замість того, щоб розбиратися більш детально в цій ситуації, міська влада двічі подовжувала угоду з "Київенерго", який 17 років ґвалтував наш енергетичний комплекс. Ми бачимо, як хронологічно змінилася риторика виконавчого органу. В травні Київрада прийняла проект рішення про невизнання боргів взагалі. Вже посеред літа вони кажуть: "Вже якісь борги потрібно визнавати". Наприкінці вересня вони вже сказали: "Це – перемога: повинно було бути 5 млрд, а ми визнали всього 2,5 млрд", – розповідає депутат Київради Святослав Кутняк.

Сьогодні міська влада перейняті борги славнозвісної компанії, яка кілька місяців тому припинила обслуговувати Київ, називає "перемогою". Поки офіційно не повідомляється, з яких коштів планується відшкодування боргів, та, скоріш за все, джерелом стане міський бюджет.

"На профільній комісії ми тричі задавали питання про джерело погашення заборгованості – ми так і не отримали відповіді від заступника Кличка Пантелеєва. Судячи з того, які були озвучені правки 11 вересня, джерело буде одне – це бюджет міста Києва. А правка кількох депутатів про те, що джерелом не може бути міський бюджет, двічі, на жаль, не набрала потрібної кількості голосів", – відзначає Святослав Кутняк.

Як підкреслив Кутняк, стаття 22 Закону України доповнюється важливим абзацом – якщо енергетичний комплекс повертається назад в управління міста або держави, борги залишаються у її попереднього концесіонера. Але замість того, аби доводити цю позицію у Верховній Раді, Віталій Кличко не зробив навіть жодної спроби.

До боргів - ще й мільярди на відновлення зруйнованих комунікацій

Та, окрім мільярдних боргів, додаються ще тисячі метрів зношених комунікаційних мереж.

"Збитки – це не тільки борги, це і повністю зруйнована система теплопостачання. Це – мільярди, які доведеться київській громаді вкладати в ремонт труб, якими ДТЕК не займався. Жодної спроби провести переговори с ДТЕК, подати в суд, витребувати ці борги з боку міської влади не було", – підкреслює депутат Київради Юрій Сиротюк.

Як реальний крок "вгамувати" "Нафтогаз" та підтвердити рішучий настрій міської влади Сиротюк відзначив відключити їхню будівлю від холодної та теплої води. Але навіть цього не було зроблено.

Раніше Знай.ua писав про те, коли саме киянам повернуть гарячу воду. Про це розповів голова КМДА Петро Пантелєєв.

Також Знай.ua повідомляв про готовність столичної влади надати допомогу у ліквідації наслідків вибухів на військових складах біля Ічні та постраждалим місцевим мешканцям.