Українські учні, які опинилися у скрутному матеріальному становищі, мають можливість отримати шкільну стипендію (stypendium szkolne) або одноразову шкільну допомогу (zasiłek szkolny) від польської держави. Це суттєва фінансова підтримка, яка може допомогти покрити витрати на навчання, підручники, шкільне приладдя та навіть транспорт. Важливо знати, хто має право на такі виплати, які документи необхідні, і як подати заяву.

Фінансову допомогу можуть отримати учні державних та приватних шкіл, а також студенти коледжів віком до 24 років, які перебувають у тяжкій матеріальній ситуації. Особливо це стосується сімей, де є такі проблеми:

  • Наявність члена родини з інвалідністю або серйозною хворобою;
  • Алкогольна чи наркотична залежність у когось із членів родини;
  • Безробіття;
  • Відсутність одного з батьків.

Також враховується, чи є заявник членом багатодітної родини. Українці зі статусом UKR, які мають номер PESEL, також можуть отримати допомогу.

Діти. Фото Freepik
Діти. Фото Freepik

Основний критерій для отримання стипендії – рівень доходу. Місячний дохід на одну особу в родині не має перевищувати 600 злотих нетто до кінця 2024 року. У 2025 році ця сума зросте до 823 злотих. Для студентів, які навчаються у вищих навчальних закладах, ця межа становить 1294,4 злотих нетто на особу у 2024 році.

Популярні новини зараз
Мобілізованим оголосили важливе нововведення "Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Щоб подати заяву, потрібно розрахувати середній місячний дохід на одну особу. Для цього слід взяти суму "чистих" доходів всіх членів родини за місяць, поділити її на кількість членів родини або осіб, які проживають разом з дитиною, і далі поділити на три місяці. Якщо дохід на особу не перевищує вищевказані суми, можна подавати заяву на стипендію.

Розмір стипендії варіюється від 99,20 злотих до 248,00 злотих на місяць і може виплачуватися протягом 1–10 місяців. Гроші можуть бути спрямовані на покриття таких витрат:

  • Відвідування шкільних гуртків або екскурсій;
  • Купівля підручників, шкільного приладдя або комп'ютерних програм;
  • Придбання спортивного одягу, оплата транспорту чи харчування.

Остаточне рішення щодо того, на що будуть витрачені кошти, ухвалює муніципалітет (gmina). Виплати можуть надходити на банківський рахунок заявника, або безпосередньо на рахунок організацій, що надають послуги для учня. Для підтвердження витрат потрібно надати рахунки-фактури або інші документи.

Щоб подати заяву на стипендію, необхідно підготувати такі документи:

  • Заповнена польською мовою заява (Wniosek), де потрібно вказати дані одного з батьків або опікуна, дані дитини, описати родинну ситуацію, зазначити джерела доходів членів родини;
  • Паспорт одного з батьків або опікуна;
  • Особистий документ учня (свідоцтво або паспорт);
  • Довідка зі школи, яка підтверджує місце навчання дитини;
  • Підтвердження родинних зв’язків.

Якщо в родині є особа з інвалідністю або безробітні члени, слід надати відповідні підтверджуючі документи (медичні довідки, довідки з біржі праці). Документи потрібно подати до 15 вересня у Муніципальний центр соціальної допомоги (MOPS).

Окрім стипендії, учні, які опинилися у раптовій скрутній ситуації, можуть отримати одноразову допомогу (Zasiłek szkolny). Цю допомогу призначають у таких випадках:

  • Смерть одного з батьків;
  • Серйозна хвороба учня або члена родини;
  • Стихійне лихо.

Сума допомоги не може перевищувати 620 злотих, і вона визначається на основі документів, що підтверджують доходи родини. Заяву на одноразову допомогу потрібно подати не пізніше ніж через 2 місяці з моменту події.

Нагадаємо, на що сподіватися ВПО у 2025 році: переселенцям розкрили правду

Раніше ми розповідали, що чи дотягнемо до весни: що буде з виплатою субсидій у опалювальному сезоні

Також, від 3 до 10 тисяч гривень: грошову допомогу готують українцям