Для всіх наших дорогих та шановних читачів, які під час походу в магазин чи на ринок уважно стежать за змінами цінників на головні продукти харчування, є одразу кілька важливих новин.

Так, уже цієї осені очікується підвищення цін на м'ясну продукцію до 3% через зростання вартості кормів та вплив аномальної погоди.

Про це розповіла вчена Інститут аграрної економіки Наталія Копитець у коментарі для одного з українських телеканалів.

Ціни на м'ясо. Фото: скрін youtube
Ціни на м'ясо. Фото: скрін youtube

За її словами, основним фактором, який впливатиме на подорожчання м'ясних продуктів восени, стане вартість кормів. Зокрема, близько 70% собівартості м'ясної продукції посідає корми, основу яких становлять зернові культури. Відповідно стан врожаю зернових безпосередньо впливає на ціну м'яса.

Популярні новини зараз
Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу "Ощадбанк" оголосив про зміни: які послуги подорожчають з жовтня Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

"Урожай зернових цього року може виявитися меншим через аномально високу температуру влітку, що може призвести до скорочення запасів кормів і підвищення їхньої вартості. Водночас систематичні відключення електроенергії через руйнування енергетичної інфраструктури також ускладнюють виробничі процеси в галузі тваринництва, що збільшує собівартість м'ясних продуктів", - каже вона.

За даними Державної служби статистики України, станом на серпень 2024 року середні споживчі ціни на основні види м'яса вже зазнали значних коливань порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Наприклад, яловичина зросла в ціні на 20% і досягла позначки 270,01 гривні за кілограм.

Ціни на м'ясо, фото: focus
Ціни на м'ясо, фото: focus

Ціни на куряче філе також зросли на 3,3% і тепер цей продукт коштує 158,62 гривні за кілограм. Проте ціна на курячу тушку, навпаки, зменшилася на 4% і становить 86,8 гривні за кілограм. Щодо свинини, ціни на неї також дещо знизилися – на 10,2%, до 177,47 гривні за кілограм.

Цікаво, що сало, традиційний український продукт, зазнало незначного зниження вартості – лише на 0,8%, і тепер його середня ціна становить 160,10 гривні за кілограм.

Вчені прогнозують, що у вересні 2024 року середні споживчі ціни на яловичину, свинину та курятину можуть зрости до 3%.

Нагадаємо, ціни на продукти в Україні досягли рекордів: кілограм сметани коштує як вечеря у ресторані.

Раніше повідомлялося, 110 грн за кілограм: популярний овоч б'є всі цінові рекорди — що далі.

Також, можливий блекають у мегаполісах: чим запастися, щоб пережити багато годин без електрики.