Осінь в Україні – час, коли можна насолодитись свіжими овочами для борщу, але ціни на них цього року трохи дивують.

Хоча зараз ми перебуваємо в розпалі сезону, і овочі у продажу є удосталь, деякі з них подорожчали.

Картопля

Цього року картопля б'є усі рекорди. Якщо у супермаркетах ви побачите ціну від 15 до 18 грн за кг, то на оптовому ринку її вартість сягає 10,5 грн/кг. Це найвища ціна за останні 10 років!

Торік картопля коштувала 7,5 грн/кг, а 2016 року – лише 2,5 грн/кг. Основна причина подорожчання – високий попит та посуха, що вплинула на врожай.

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Мобілізованим оголосили важливе нововведення Прощайте, лоджії та "панельки": як виглядатимуть українські будинки після війни Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів
Показати ще

Картопля, фото: pixabay.com
Картопля, фото: pixabay.com

Капуста

Ціни на капусту теж злетіли. У серпні вона коштувала 22,5 грн/кг, але зараз у середньому на ринку капуста коштує 17,5 грн/кг. Торік у цей час капуста була в рази дешевша – 7,5 грн/кг. У супермаркетах ціни на капусту варіюються від 21,95 грн/кг (АТБ) до 28 грн/кг (Сільпо).

цибуля

Оптова ціна цибулі на ринку складає 12,5 грн/кг. У супермаркетах він коштує трохи дорожче: 13,75 грн в АТБ, 14,3 грн у "Сільпо", та 12,9 грн у VARUS. На початку вересня минулого року цибуля коштувала 11,98 грн/кг.

капуста, фото Pxhere
капуста, фото Pxhere

Морква

Морква цього року коштує 11 грн. за кг на оптовому ринку, а в супермаркетах – близько 13 грн./кг. Торік ціна була дещо нижчою – 10,57 грн/кг.

Буряк

Оптом буряк коштує 9,5 грн/кг.

Так що, незважаючи на те, що сезон овочів у розпалі та асортимент радує, не дивуйтеся, якщо ваш борщ обійдеться дорожче, ніж минулого року.

Нагадаємо, супермаркети порадували цінами на три ключові продукти для борщу: що можна взяти дешевше

Раніше ми писали про те, що продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців

Крім того, Знай.ua повідомляв, може бути дефіцит: чому не вистачить свіжих овочів і фруктів