Департамент соціального страхування Естонії оголосив про плани змінити порядок надання одноразової допомоги на оренду житла для українських біженців. Це рішення, яке набирає чинності з 11 вересня, має значний вплив на тих, хто перебуває в країні більше року.

На сьогоднішній день компенсація на оренду не залежить від доходу біженців і може отримати кожен, хто прибув до Естонії з 24 лютого 2022 року та отримав тимчасовий захист. Максимальний розмір допомоги становить 1200 євро на сім'ю.

Житловий будинок. Фото: скріншот youtube
Житловий будинок. Фото: скріншот youtube

Однак, з 11 вересня 2024 року, зміни вступлять у силу. Тепер компенсацію за оренду житла зможуть отримати лише ті біженці, які подали заяву протягом перших шести місяців після отримання своєї першої посвідки на проживання в Естонії.

Генеральний директор департаменту Марет Маріпуу підкреслила, що багато українських біженців, які проживають в Естонії вже більше року, звернулися за допомогою з оренди після продовження своєї первинної посвідки на проживання. Зміни в політиці допомоги мають на меті забезпечити справедливість для новоприбулих, які потребують підтримки на початкових етапах свого перебування в країні.

Популярні новини зараз
Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Мобілізованим оголосили важливе нововведення Нові правила роздягнуть водіїв до нитки Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Для отримання компенсації біженцям необхідно отримати тимчасовий захист і зареєструвати своє місце проживання в місцевому самоврядуванні. Це нововведення може суттєво вплинути на тих, хто розраховував на продовження допомоги після тривалого перебування в Естонії.

Нагадаємо, Швейцарія змінила правила для українських біженців: чи починати вже пакувати валізи

Раніше ми розповідали, що українцям приготували нову допомогу від ООН: хто отримає солідні виплати у вересні

Також, Німеччина штрафуватиме українців з авто: треба встигнути, щоб не залишитись з пустими кишенями