Під час дії воєнного стану в Україні планують запровадити систему тотального відеонагляду, яка ідентифікуватиме громадян за допомогою біометричних даних та особистої інформації, такої як ім’я, дата народження, місце проживання, відцифрований образ обличчя, ідентифікаційний номер тощо.

Це передбачено законопроєктом №11031 «Про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки», який підтримали нардепи від фракції «Слуга народу».

Поліцейські з камерою контроль швидкості
Поліцейські з камерою контроль швидкості

Новий закон дасть можливість відслідковувати рух громадян і транспортних засобів за допомогою камер у публічних місцях, на дорогах, у закладах освіти та охорони здоров’я. Камери зможуть розпізнавати обличчя, номерні знаки та інші деталі, які будуть синхронізовані з державними реєстрами.

Також передбачено електронну взаємодію системи з різними державними базами, включно з Єдиним державним демографічним реєстром та системами міграційних процесів, що дозволить ефективно відслідковувати ухилянтів від мобілізації та інші порушення.

Популярні новини зараз
Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Камери поліції, скріншот: YouTube
Камери поліції, скріншот: YouTube

Персональні дані, зібрані системою, зберігатимуться до 15 років. Кожна людина матиме право ознайомитися з інформацією про себе, вимагати виправлення помилок, а також отримає безоплатну довідку про внесення своїх даних до системи відеомоніторингу.

Фінансування проекту здійснюватиметься з державного бюджету, міжнародної допомоги та інших джерел. Запуск системи може розпочатися вже після опублікування закону.

Нагадаємо, українці заробляють на відходах: мешканці села перетворили проблему на прибуток, так може кожен

Раніше ми писали про те, що дівчина хотіла відпочити з подругами в готелі, але стала жертвою: за таємними дверима ще одна кімната

Крім того, Знай.ua повідомляв, грабіжник заліз в будинок, щоб випрати речі і вимити посуд: господарі зніяковіли після такого візиту