В Україні діти часто самостійно користуються громадським транспортом, проте це може мати наслідки для їхніх батьків. Залишення дітей без нагляду вважається адміністративним порушенням, що може призвести до штрафів.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів №176, дітей до 10 років заборонено перевозити на міжміських маршрутах без супроводу дорослих, за винятком спеціальних шкільних перевезень у сільській місцевості.

Громадський транспорт. Фото: скрін youtube
Громадський транспорт. Фото: скрін youtube

Адвокат Євген Буліменко уточнює, що для міжміських рейсів ця заборона діє до 14 років. Водночас, діти від 7 років можуть самостійно користуватися громадським транспортом у межах міста.

На сайті Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зазначено, що залишення дитини до 7 років у громадському місці без нагляду карається штрафами, а в разі серйозних наслідків — навіть кримінальною відповідальністю.

Громадський транспорт. Фото: скрін youtube
Громадський транспорт. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Будуть "чорні" дні та обстріли: тарологиня розповіла про долю українських міст Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману
Показати ще

Батьків можуть притягнути до відповідальності за недотримання обов'язків щодо виховання дітей відповідно до статті 184 Кодексу про адміністративні правопорушення. Покарання включає попередження або штрафи в розмірі від 850 до 5 100 грн, залежно від ситуації та повторності порушення.

Тому батьки повинні забезпечувати безпеку дітей, навчати їх важливим речам, як-от знання контактних даних батьків та інших дорослих родичів, використання засобів зв’язку, та знання домашньої адреси.

Нагадаємо, Польща запроваджує допомогу на дітей українців: скільки можна отримати

Раніше ми писали про те, що Польшею шириться небезпечна хвороба: від батьків вимагають серйозних дій

Крім того, Знай.ua повідомляв, ігнорувати більше не можна: які штрафи чекають українців