Пенсійний фонд України роз'яснив, як мобілізованим громадянам, що були призвані на військову службу під час особливого періоду, зараховується страховий стаж. Це питання часто турбує військовослужбовців, адже від нього залежить можливість отримання пільгової пенсії за віком.

Згідно зі статтею 8 закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей", якщо громадянин на момент призову працював на посаді, яка передбачає право на пільгову пенсію, то період військової служби в особливий період зараховується до страхового стажу. Це дає можливість претендувати на пенсію за віком на пільгових умовах.

Мобілізація в Україні. Фото: Youtube
Мобілізація в Україні. Фото: Youtube

Важливим нюансом є те, що період військової служби, який враховується до стажу для пільгової пенсії, не повинен перевищувати наявного стажу роботи на відповідній посаді. Це обмеження прописане у законі.

Для призначення пенсії військовим необхідно звернутися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Потрібно подати заяву та низку документів, серед яких:

Популярні новини зараз
В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще
  • грошовий атестат з останнього місця служби;

  • довідка про розмір щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії за останні 24 місяці служби;

  • витяги з наказів про зарахування та виключення зі списків особового складу військової частини;

  • паспорт та ідентифікаційний код;

  • витяг про реєстрацію місця проживання;

  • довідка ОК-5 з Пенсійного фонду;

  • реквізити банківського рахунку;

  • медичні документи для пенсії з інвалідності (якщо це необхідно).

ТЦК має звернутися до військових частин для отримання фінансових та інших необхідних документів і передати їх до Пенсійного фонду для призначення пенсії.

Нагадаємо, для літніх українців запровадили новий вид пенсій: можна отримати космічні суми

Раніше ми розповідали, що українцям по-новому платитимуть соціальну допомогу

Також, змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного