Найзнаменитіша Київська скульптура-Батьківщина-мати, встановлена на правому березі Дніпра. Вона може подобатися або не подобатися, але неможливо бути байдужим до її могутності і величності.

Ось кілька найцікавіших фактів про 39-річного монумента, який викликає палкі суперечки між його прихильниками і противниками.

  • Над проектом працювало кілька "батьків". Спочатку за роботу взявся улюбленець партії, скульптор Євген Вучетич, який з успіхом плодив монументальні скульптури по всьому СРСР. Але він помер, не завершивши київський проект. Доопрацьовувати скульптуру доручили киянину-скульптору Василю Бородаю.
  • Ескізи Вучетича здалися українським архітекторам занадто войовничими. І вони запропонували замінити меч в руках скульптури дитиною, хащею або лавровою гілкою. Однак пам'ятник мав бути відкритий до Дня перемоги, тому меч залишили.
  • Висота Київської скульптури Батьківщини-матері становить 62 метри, але з постаментом дотягує до 102 метрів. Це робить її найвищою монументальною скульптурою Європи. Її суперниця-Волгоградська " Батьківщина-мати кличе!"того ж Вучетича, але там висота фігури становить 85 метрів і з постаментом – 87 метрів.
  • Київську "Батьківщину-Матір" могли зробити ще вище – за рахунок меча в руці. Але через аеродинамічні особливості скульптури меч злегка вкоротили, щоб не перевантажувати конструкцію.
  • У первісному проекті Батьківщина-мати повинна була бути одягнена в сусальне золото, але від цього відмовилися, замінивши покриття дорогоцінним металом «одягом» з нержавіючої сталі.
  • Прототипом для скульптури стала чи то київська художниця і скульптор Галина Кальченко-однокурсниця Бородая по художньому інституту, чи то київська художниця Ніна Даниленко. Одне відомо точно-ніс скульптурі довелося змінити, так як знизу він здавався занадто приплюснутим.
  • Робота над монументом затягнулася на п'ять років-з 1976-го року по 1981-й. Робітники працювали в три зміни і отримували за це непогану зарплату.
  • У Книгу рекордів України Батьківщина-мати потрапила в 2017 році-тоді Київ приймав у себе «Євробачення». За допомогою світлових ефектів пам'ятник тоді "переодягали" в 14 національних костюмів з різних регіонів України.

Нагадаємо, в Києві починають діяти посилені правила карантину. У громадський транспорт тепер не потрапити без спецпропуску, школи переходять на дистанційне навчання і починає діяти ряд інших заборон.

Як повідомляв Знай, страховка і доходи: українським пенсіонерам показали, як рахуватимуть нові виплати.

Знай писав, "Пенсіонери не зможуть отримувати гроші на пошті": Смілянський розповів, що готує Мінсоцполітики.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще