Харчування у школах завжди було і залишається однією з кричущих тем. Поки Міністерство освіти замислюється над "переворотом" у цій галузі, батьки не припиняють боротися з існуючими на сьогодні проблемами. Так, днями одна зі столичних мам опублікувала у соцмережі фото страв, якими годують в одній з київських шкіл. А на додаток до зображень – величезний коментар із детальним описом. На пост вже відгукнулися десятки батьків з аналогічними проблемами, тож публікація за лічені години набула неабиякого резонансу. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Порції – мізерні, а на десерт – порчені яблука

Справа стосується початкової школи № 332, що в Дарницькому районі міста.

"Це бізнес, дитинко, нічого особистого – про шкільне харчування від ТОВ Понтем, який треба гнати в шию подалі від дітей. Я в сказі від того, як ця компанія годує дітей в школі. Мою дитину годує і ще близько 800 дітей з 1 по 4 класи. Жбурнути б в кого-небудь кабачкової ікрою, але спробую спокійно написати, що мене, як маму, не влаштовує в харчуванні від Понтему (об'єктивно – сама ходила пробувала не раз)", – обурюється мати учениці 3-го класу Оксана Дмитровська.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

За словами автора посту, якість продуктів, що входять до щоденного раціону школярів, найнижчого рівня. Пережарена гречка, клейка вівсянка, недоварена картопля та пересолений суп – входять у ТОП найчастіших страв.

Та не тільки гарніром єдиним. Батьки скаржаться на овочі та фрукти, які подаються дітям.

"Є пункт в затвердженому меню: свіжі овочі. Але насправді діти щодня їдять кабачкову ікру. І це не ту, яку я сама іноді люблю купувати в магазині. То інша ікра. І виглядає вона не як магазинна, а, вибачте, як когось пронесло прямо в тарілку. А свіжі фрукти – це зіпсовані яблука з твердою шкіркою", – стверджує Оксана Дмитровська.

Обурення викликає і розмір порції – вони майже вдвічі менше норми.

"Тут взагалі просто свинство. За затвердженим меню кожна порція повинна важити певну кількість грам. Наприклад: картопля – 100 г, котлета – 50 г, кабачкова ікра – 50 г... У нас вже були зауваження по порціях – мало дають, порції трохи збільшилися на якийсь час. А сьогодні ми зважили картоплю – 48 г!!! На хвилинку, не 90, що не 80. Ну це вже крадіжка просто. У дітей", – підкреслює мати учениці 3-го класу.

Подібні випадки трапляються і в центральних районах столиці.

"Аналогічна ситуація! Тільки у нас "Школярик" в Шевченківському районі. Теж були зустрічі з директором цього Школярика, а нічого не змінюється. Може якусь петицію написати?!", – наголошує киянка Наталя Созанська.

Під "роздачу" попали й кухарі

Ще низка скарг від батьків – напряму до кухарів, які, безпосередньо, готують страви.

"І велике питання до кухарів – вам за самих себе не соромно? Коли ви бачите, як ваша їжа, на яку витрачаються на рік мільйони гривень з бюджету (наших податків як би), повністю йде в смітник – ви себе відчуваєте хорошими кухарями? Коли сама компанія знає про це і все у них добре – подумаєш, не їхня ж діти їдять незрозуміло що або зовсім не їдять, а ходять голодними", – звертається Оксана Дмитровська.

Про особисту відповідальність та порядність шкільних кухарів зазначають й інші батьки.

"На жаль, це – бич майже кожної школи нашої країни. І справа не в якійсь конкретній компанії, яка виграла тендер. Таке відбувається практично у кожній шкільній столовій. І вина в цьому не тільки керівництва всього харчового процесу, а й звичайних працівників столової", – підкреслює одна з обурених батьків Наталя Обручникова.

Дехто з батьків пропонує викликати ревізора, який допоможе навести лад у процесі харчування.

"Треба в школу ревізора! Нехай прославить і кухарів особисто і школу, і керівництво, може тоді стане соромно і зроблять якісь заходи по поліпшенню харчування", – обурюється киянка Марина Приполок.

Чиновники – ігнорують скарги

Варто зазначити, що у відповіді батькам у ТОВ "Понтем" зазначили лише те, що їхні працівники точно за хабар не працюють, тож скаржитися на крадіжку нічого.

Активізувалися і деякі районні депутати, запропонувавши сумісно з батьками та директором школи вирішити проблему. На ганебний пост відреагувала і профільний заступник голови КМДА.

"Цілком з Вами згодна. Зараз з колегами запропонували новий механізм організації харчування у школах, аби не було таких випадків", – відповіла у коментарі заступник голови КМДА, голова Постійної комісії з питань освіти, науки, молоді та спорту Київради Ганна Старостенко.

А у відповіді батькам у ТОВ "Понтем" зазначили лише те, що їхні працівники точно за хабар не працюють, тож скаржитися на крадіжку нічого.

А щодо нового механізму організації харчування, про який зазначила Ганна Старостенко, читайте у подальшому на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що мер столиці Віталій Кличко ігнорує дві гучні справи з побиттям: в одному фігурують його охоронці, в іншому – будівельна "мафія".

Також Знай.ua повідомляв, що Аваков повстав проти Порошенка: гучна заява.