Схоже, масові протести проти зачинення Київського будинку актора, що стартували кілька тижнів тому, стали лише початком загальнокультурного бунту. На засіданні Постійної комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики, що відбулося 14 лютого, вирішувалася доля одного зі столичних муніципальних кінотеатрів. Якого саме, дізнавалися Знай.ua.

З величезної території новобудови місту перепаде лише 10 %

Питання щодо знесення одного з найпопулярніших комунальних кінотеатрів Правого берега столиці "Загреб", що у Голосіївському районі, перетворилося на тривалу дискусію.

"Згідно із проектом рішення, ми плануємо провести інвестконкурс для будівництва об’єкту громадського призначення. За попереднім проектуванням, тут розташується торгівельний центр, будівля з офісними приміщеннями та паркувальний майданчик. Загальна площа забудов становитиме близько 26 тисяч квадратних метрів, з яких 2,5 тисячі і будуть облаштовані під кінотеатр" – зазначає директор Департаменту економіки та інвестицій КМДА Наталя Мельник.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам
Показати ще

У якості замовника має виступити КП "Київкінофільм", що, за словами Наталі Мельник, убезпечить від появи кардинально інших забудов на даній території і не допустить, щоб кінотеатр було знищено без появи альтернативи.

"Це, взагалі, не є ніякою гарантією. І приклади, коли на місці об’єктів культури з'являлися багатоповерхівки під керівництвом комунальних підприємств, у нас вже не так давно були!", – підкреслює депутат Київради Андрій Таранов.

Запропонований проект рішення не знайшов підтримки і в інших депутатів.

"Я буду утримуватися від голосування "за". Зараз у наданому проекті рішення відсутня навіть найменша законна підстраховка того, що кінотеатр зобов’язуються побудувати. Тож, цілком ймовірно, що у подальшому цю територію не переобладнають просто у чергові висотки та ТРЦ", – каже депутат Київради, Народний артист України Богдан Бенюк.

До речі, як відзначила директор Департаменту економіки та інвестицій, гарантії, дійсно, відсутні навіть на те, що у виділеному місту приміщенні розташується саме кінотеатр. Що саме там буде, вирішиться згодом – як альтернатива, це може бути центр творчості.

Жителі та архітектори виступають проти

Місцеві жителі теж вкрай обурені такою пропозицією – їх категорично не влаштовує те, що замість пам’ятного кінотеатру виросте цілий комплекс з офісами, ТЦ та парковками.

"Та це просто чергова схема нашого славнозвісного мера, який за останні роки до неможливості забудував Київ шаленою кількістю висоток та ТРЦ. При тому, що у половини навіть документів законних немає! Та головне не це – йому аби кишені були повними! Чому просто не відремонтувати наш кінотеатр? Чому б трошки не привести до ладу і знову не відкрити? Бо невигідно, там всі в долі!", – скаржиться мешканка Голосіївського району Олександра Вахнець.

Обурення громади також розділяє і головний спеціаліст Інституту архітектурного менеджменту Київського національного університету будівництва та архітектури.

"Чому місто не реконструює цю будівлю? Навіщо все це робити, якщо на меті дійсно відновлення кінотеатру? І, по-друге, якщо ви вже й підете на такий непотрібний крок, то чому у договорі прописується лише 2, 5 тисячі квадратних метрів? На решті частини величезної ділянки інвестор зароблятиме чималі кошти, але ми ж господарі – місто повинно одержати якісь бонуси з цієї угоди. Як мінімум, потрібно вдвічі збільшити площу, щоб зробити там і кінотеатр, і центр творчості", – підкреслює головний співавтор чинного Генплану Києва, професійний архітектор Сергій Дюжев.

Втім, "за" проголосувало більшість членів комісії. Проте, наприкінці обговорень депутат Київради Леонід Антонєнко надав пропозицію щодо необхідності чітко прописати юридичні зобов'язання інвесторів щодо будування та облаштування приміщення, яке стане оновленою заміною муніципального кінотеатру. Ці зауваження мають бути прийняті до уваги.

Щодо подальшого розвитку подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, що київський аеропорт ледь не знищив сотню пасажирів: подробиці НП.

Також Знай.ua повідомляв, що мер Києва Віталій Кличко видав новий перл: "Звідки береться вода і куди вона іде".