Під час останнього пленарного засідання Київради більшість питань, на диво, вирішувалася тихо та мирно. Та все ж не обійшлося і без палких дискусій. Цього разу підґрунтям для цього стала "зелена тема". Що саме не влаштувало депутатів, дізнавався Знай.ua.

Процедура створення скверів - дуже затяжна

На прохання голови Постійної комісії Київради з питань екологічної політики Костянтина Ялового, присутні депутати Київради мали проголосувати "за" продовження програми концепції збереження зелених зон у Києві. Однак цього не відбулося методом "наосліп", а в наданому проекті рішення не все було так гладко, як здавалося на перший погляд.

"Питання полягає у тому, що якби тут правка стосувалася лише подовження, ми б з легкістю проголосували. Але тут також є пункт №3. Я так розумію, що це рішення, щодо якого ми ускладнили процедуру створення скверів: спочатку треба розробляти проект землеустрою, проходити погодження Зеленбуду, а потім комісія буде створювати сквер-парк. Я вважаю, що це недоречно, тим паче, що є вже позитивна судова практика, коли громаді вдалося виграти справу, оформивши сквер саме за старою процедурою", – підкреслює депутат Київради Святослав Кутняк.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

В кулуарах ця заява викликала бурхливу підтримку – представники громади одностайно стали на бік виступаючого.

"Скільки доводиться боротися за ту чи іншу ділянку. Люди и петиції створюють, і з плакатами днями стоять, і оббивають пороги кабінетів цих чиновників. А нам що робити більше нічого? Та ні! Якби ми цього не робили, в місті залишилося б 5-6 центральних парків на весь Київ, а решту б здали під шумок забудовникам. Це ж так і є – аби добитися звання скверу, потрібно витратити 1, 5 – 2 роки. А хто втомиться боротися, втратить зону на цьому довгому шляху оформлення", – скаржиться мешканець Святошинського району Михайло Олійник.

Проте, дана правка підтримана в сесійній залі не була. А на свій захист Костянтин Яловий підкреслив, що черга скверів, створених депутатами на папері, зараз перевищує вже 300 одиниць.

Герой України й досі без офіційного арт-майданчика

Як яскравий приклад обіцяних зелених "оазисів" депутати Київради привели арт-сквер ім. Василя Сліпака, видатного оперного співака, соліста Паризької національної опери, який добровольцем пішов воювати на Донбас.

"Ми створювали сквери, щоб не було бездумної, хаотичної забудови міста. Таким чином саме і можна врятувати ті клаптики зелених зон, які дають можливість зберегти хоч минулу славу про Київ, як найзеленіше місто. Але що зі сквером Василя Стуса, що на Андріївському узвозі? За його створення ми голосували не одне засідання тому, але чому й досі не робляться роботи з його благоустрою?", – зауважує депутат Київради Юрій Сиротюк.

Як повідомляв Знай.ua, арт-майданчик на честь Героя України має з'явитися на Андріївському узвозі, 33/6. Нам вдалося з'ясувати, що фірма "Сула", яка знаходиться за даною адресою, належить близьким родичам екс-президента Віктора Ющенко – його брату Петру та дружині сина Олені. Петро Андрійович Ющенко, і Олена Миколаївна Ющенко зазначені в графі "засновники" та "кінцевий бенефіціарний власник".

Першим етапом, зазначеним в проекті рішення, затвердженого Київрадою, має стати пропозиція про розірвання договору оренди, укладений на підставі відповідного рішення ще у 2005 році. Якщо ж родина екс-президента не піде назустріч, проект рішення щодо створення арт-скверу передбачає розірвання договору у судовому порядку.

Про якнайшвидше облаштування скверу імені видатного оперного співака висловився і депутат Київради Володимир Назаренко.

На "артилерію", спрямовану одразу від кількох народних обранців, Віталій Кличко лише коротко зазначив, що наразі це питання вже вирішується.

Раніше Знай.ua писав, що Київрада прийняла бюджет з "дірками" та проколами: "Ганьба такій владі – їхні обіцянки нічого не варті".

Також Знай.ua писав про те, що у Києві на ходу спалахнув тролейбус: зате зігрілися.