У Києві, 15 грудня неподалік від Софійської площі почалася пожежа. Дим поки не білий. Про це повідомляє Telegram-канал-Хіт Леджер.

Сьогодні, 15 грудня у Києві відбудеться об'єднавчий собор, на якому повинні створити майбутню помісну православну українську церкву.

Про це повідомляє BBC Україна.

Відомо, що важливе зібрання пройде в Софійському соборі на чолі зі спеціальним представником Веленського патріарха митрополитом Галльським Еммануїлом. Крім того відомо про присутність двох екзархів архієпископа Константинополя Данила і єпископа Іларіона.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Відомо, що Об'єднавчий собор повинен був почати свою роботу о 10 ранку.

За церковними канонами нинішній собор повинен фактично створити нову церкву і схвалити її статут разом з обранням предстоятеля, який згодом повинен поїхати до Вселенського патріарха для отримання Томосу про авктокефалію.

На соборі буде головувати спеціальний представник Варфоломія митрополит Гальський Еммануїл (Адамакіс). Також запрошення на захід отримали всі архієреї Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви і УПЦ Московського патріархату.

За попередніми підрахунками на соборі візьмуть участь понад 40 ієрархів УПЦ КП, 14 - УАПЦ і близько 10 представників Московського патріархату.

Вселенський патріарх у своєму запрошенні також зазначив, що взяти участь у соборі також можуть миряни, священики і ченці. Кожен із запрошених ієрархів церков зможе взяти з собою ще двох людей - одного священика і одного ченця або мирянина.

На соборі повинні прийняти ключовий документ для функціонування та роботи нової української церкви. Зокрема, мова йже про регламент і статуту церкви. Проект статуту майбутньої української церкви синод Вселенського патріархату схвалив 29 листопада 2018.

Нагадаємо, УПЦ МП стоять на колінах під Радою, епічні фото.

Як повідомляв "Знай.uа", Філарет пояснив, чому Україні потрібен Томос.

Також Знай.uа" писав, що Варфоломій відхрестився від церковного "престолу" Україна.