29 жовтня у Світовий день боротьби з небезпечним та підступним інсультом у Києві розпочалася інформаційно-просвітницька кампанія "Впізнай інсульт".

Кампанія створена для того, аби люди могли швидше та краще виявляти перші ознаки інсульту, саме це повинно зберегти більше життів.

Організатором проекту виступила "Українська асоціація боротьби з інсультом".

Мешканці столиці на станції метро "Золоті Ворота" взяли участь в освітній креативній постановці. Вони перевтілилися в образи пам'ятників Тарасові Шевченку, Лесі Українці, Григорію Сковороді та розповідали про те, як зрозуміти, що почалися перші ознаки інсульту.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Крім того, інформаційну кампанію "Впізнай інсульт" підтримали Міністерство охорони здоров'я України, Київська міська державна адміністрація та Київський метрополітен.

"У нашій державі щорічно стається близько 140 000 випадків інсультів. 40% людей з інсультом помирають протягом 30 діб. В Україні вдвічі більше людей ідуть з життя від інсульту порівняно із країнами Західної Європи. Ми прагнемо змінити цю ситуацію. Створення державної програми боротьби з інсультом буде одним із фокусів діяльності МОЗ протягом найближчих років. Ми чудово розуміємо, що подібні програми є довгостроковими та потребують об'єднання зусиль із громадським сектором, зокрема, пацієнтськими організаціями і професійними медичними асоціаціями", - розповів Олександр Лінчевський, заступник міністра охорони здоров'я.

Зрозуміти, що перші ознаки того, що у людини розпочався інсулт можна завдяки абревіатурі МОЗОК:

М – раптове порушення МОВЛЕННЯ

О – раптова асиметрія ОБЛИЧЧЯ

З – раптове ЗАПАМОРОЧЕННЯ

О – ОЧІ, раптове погіршення зору

К – раптова слабкість чи оніміння КІНЦІВОК.

Якщо виявлений хоча б один з цих проявів хвороби, потрібно негайно телефонувати 103. Людина з інсультом має швидко отримати кваліфіковану медичну допомогу у перші 4,5 години, адже саме тоді вона має більше шансів повернутися до повноцінного життя.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що хворобу Паркінсона нарешті вдасться перемогти.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стало відомо, що смертельна хвороба з Африки масово вбиває європейців.

Також "Знай.uа" писав, про те, що смертельно небезпечна хвороба йде в Україну: що потрібно знати.